Linkovi

Trgovina djecom ozbiljan problem u Europi, Rusiji i Sjedinjenim Državama


Trgovina djecom ozbiljan problem u Europi, Rusiji i Sjedinjenim Državama
Trgovina djecom ozbiljan problem u Europi, Rusiji i Sjedinjenim Državama

U brojnim zemljama svijeta deseci tisuća djevojčica i dječaka prodaju se i iskorištavaju za seks i prisilni rad obično od organiziranih kriminalnih mreža

Trgovina djecom jedno je od najbrže rastućih krivičnih djela na svijetu, moderni oblik ropstva obično povezan sa zemljama u kojima vladaju nestabilne ekonomske i političke prilike. No to je ozbiljan problem u Europi, Rusiji i Sjedinjenim Državama. Brojne žrtve dobivaju pomoć u međunarodnoj zakladi FAIR Fund sa sjedištem u Washingtonu čiji je cilj sprečavanje trgovine mladima u svrhu seksualne i radne eksploatacije.

U brojnim zemljama svijeta deseci tisuća djevojčica i dječaka prodaju se i iskorištavaju za seks i prisilni rad obično od organiziranih kriminalnih mreža. Muškarci koji uzimaju djevojčice često se pretvaraju da su njihovi dečki ili članovi obitelji ili netko tko im nudi posao. Asia, kojoj je sada 20. godina, vjerojatno je tipična žrtva. S 18 godina, bez novca i posla, vjerovala je da je srela čovjeka svojih snova. No radilo se o 21-godišnjem svodniku koji ju je prisilio na prostituciju: "Rekao mi je da se radi o poslovnom odnosu i da ću mu davati deset posto novca, a da će me on štititi. Kazao je da će moj posao biti seks s muškarcima".

Svodnik je njeno ime postavio u oglasu na popularnim Internet stranicama Craiglist i pozivi su počeli stizati: "Trebala sam ih čekati da dođu. Čekala bih dok ne parkiraju, a onda bi im rekla broj sobe. Bila sam nervozna. Imala sam seksualne odnose s njima bez obzira na njihovu dob, rasu, posao, bračni status, imaju li djecu ili ne, imaju li neku spolnu bolest".

Asia je radila 15 sati na dan. Često bi imala po deset mušterija dnevno, a njen svodnik ubirao je novac: "Više od tisuću dolara na dan. Uzeo bi novac i odnio ga na banku ili bi pak otišao na zabave s drugim svodnicima".

Asia je imala problematično djetinjstvo. Njena mentalno bolesna majka ostavila ju je u bolnici nakon poroda. Odgojila ju je baka, a kad je imala 17 godina dobila je dijete koje je dala na usvajanje. Kao žrtva trgovine ljudima završila je na ulicama Washingtona gdje je uhićena te je završila u zatvoru. No nakon toga njen život je preokrenut zahvaljujući zakladi FAIR Fund: "Pomogli smo oko 350 mladih ljudi da pobjegnu od prisilnog rada i prostitucije u proteklih osam godina".

Andrea Powell, suosnivačica je zaklade FAIR Fund prije osam godina kako bi se uhvatili u koštac sa sprečavanjem trgovine mladima. Zaklada je pomogla više od 2,500 tinejdžera iz Sjedinjenih Država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije i Ugande. Andrea Powell kaže da u Jugoistočnoj i Istočnoj Europi svake godine ima oko 200 tisuća žrtava trgovine ljudima, a u Sjedinjenim Državama, kako se procjenjuje, oko 20 tisuća. Što se tiče Asie ona je sada aktivist ove zaklade no njene rane još uvijek su svježe: "Kad ugledam nekoga tko me podsjeti na mog bivšeg svodnika dobijem napad panike. Često se pitam mogu li nekome vjerovati, reći svoje ime i broj telefona. Žrtve trgovine trebaju se izvući i bit će sretne da su to učinile. Ja se više nikada neću morati nositi s tim. Nikada više".

XS
SM
MD
LG