Linkovi

Kvote Europske unije uzrokuju propadanje velike količine ribe


Kvote Europske unije uzrokuju propadanje velike količine ribe
Kvote Europske unije uzrokuju propadanje velike količine ribe

Skoro polovina ribe ulovljene u europskim vodama baca se mrtva natrag, zbog kompleksnih kvota Europske unije

Svake godine čak polovina ribe koju love europski brodovi biva bačena mrtva natrag u more, zbog kompleksnog sustava kvota Europske unije. Pod pritiskom od strane ribara i potrošača, Europska unija predlaže radikalne promjene zajedničkih zakona o ribarenju.

Kvote Europske unije znače da je ribarima dozvoljeno da ulove samo određeni broj svake vrste ribe. Dakle, sva riba koju se izvuče na palubu broda, a koja prelazi zadane kvote za tu vrstu biva bačena natrag mrtva, praksa koja se naziva "odbacivanje". Predviđa se da je više od polovine sve ribe ulovljene u Europi bačeno natrag na more na ovaj način.

Zajednički europski zakon o ribarenju mnogi smatraju promašajem. Jedno nedavno istraživanje koje je proveo World wildlife fund pokazuje da 88 posto europskih potrošača želi vidjeti bolju održivost u ribarenju. Tony Long, iz ove organizacije kaže:

"To pokazuje koliko su europski potrošači zabrinuti i da misle da ne bismo trebali pretjerano ribariti, i da ne bismo trebali mrtvu ribu bacati natrag u vodu. Ribarstvo bi trebalo biti valjano regulirano, što bi ovoj industriji dalo pravu vrijednost".

Medijska kampanja u Britaniji pomogla je da se ovo pitanje pojavi na dnevnom redu u Briselu. Europska unija iznjela je prijedloge reformi zakona o ribarenju, uključujući i zabranu odbacivanja ribe, počevši 2015 godine. Maria Damanaki predstavnica je Europske unije za pitanja mora i ribarenja.

"Ukoliko ne dođe do reformi, samo osam od 136 vrsta ostat će na održivim nivoima nakon 10 godina. Naš je prijedlog da se sustav promjeni tako da se sav ulov zadrži i izbroji", kaže ona.

Znanstvenici kažu da je količina ribe u morima oko europskog kontintnta samo mali dio onog što je nekad bila. Devedesetih godina prošlog stoljeća, zalihe sjevernoatlanskog bakalara pala je na ispod 95 posto najveće zabilježene razine, stoji u izvješću u časopisu Science. Čak ako se zakoni o ribarenju radikalno promjene, neki znanstvenici, poput Tima Lainga sa City University u Londonu, tvrde da će zaliha ribe i dalje biti desetkovana.

"Svjetsko stanovništvo ne može konzumirati ribu u količinama koje se preporučuju ovdje u Britaniji. Ono što nam se preporučuje, naš prirodni okoliš jednostavno ne može podržati. Naša mora ne mogu proizvesti dovoljno ribe da osiguraju dvije porcije ribe tjedno za sedam milijardi ljudi", kaže gospodin Laing.

Prijedlog promjene zakona kojeg je iznjela Europska unija vjerojatno neće postati zakonom za barem još 18 mjeseci. U međuvremenu, tisuće tona ribe bit će odbačeno mrtvo u vode oko europskog kontinenta.

XS
SM
MD
LG