Linkovi

Evropska ekonomija: Kriza predugo traje


Ključni korak izlaska iz krize su bolna kresanja državne potrošnje i u Grčkoj, i u drugim budžetski prezaduženim zemljama, pa i u cijeloj Evropi.

Ni ovo ljeto, skoro na izmaku, nije rezultiralo nekim dugoročnijim i definitivnijim rješenjima evropske ekonomske i finansijske krize. U sjeni nedavno održanih ljetnih olimpijskih igara i rata u Siriji, o ekonomiji se malo govorilo, mada je prema ocjeni nekih eksperata stanje čak i pogoršano i zahtijeva brze i odlučne korake na koje, kako izgleda, lideri evropskih zemalja i Evropske unije nisu još uvijek spremni poduzeti.

Grčki premijer Antonis Samaras, premijer zemlje koja je najvećim uzrokom finansijske krize u euro-zoni, u stalnim je kontaktima sa evropskim liderima. Posljednji susret bio je sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Gospodin Samaras želi osigurari više vremena za provođenje, po Grke bolnih reformi, a gospođa Merkel, kancelarka ekonomski najjače evropske države, insistira na grčkim reformama i rokovima implementacije.

Za tu političku igru, ponekad vrlo neugodnu, eksperti kažu da traje predugo.

"To je već skoro pet godina. I ako i sada izostane odlučnija akcija, ako nešto čvrsto ne bude urađeno, može trajati i narednih pet godina" - kaže Jennifer McKeown, glavna ekonomistica londonske konsultanstke firme Capital Economics.

Njemačka berza svakodnevno je najbolji pokazatelj sadašnje neizvjesnosti - indeksi vrijednosti su osjetno pali nakon susreta Merkel-Samaras. Ključni korak izlaska iz krize su bolna kresanja državne potrošnje i u Grčkoj, i u drugim budžetski prezaduženim zemljama, pa i u cijeloj Evropi. Njemačka, a i druge finansijski disciplinirane evropske zemlje, će blokirati pokušaje izbjegavanja ili razvodnjavanja takvog koraka.

"Mislim da je za prezadužene zemlje najočigleniji put iz teškoća je da napuste euro i uspostave realan, nenaduvan kurs nacionalne valute. Drugi put je obilna finansijska pomoć iz zemalja kao što je Njemačka ili Evropske centralne banke, o čemu do sada nema čvrstog dogovora“ – kaže gospođa McKeown.

Zbog ogromnog budžetskog deficita u Grčkoj, a i drugim državama sa visokim budžetskim manjkovima , nezaposlenost je značajno porasla. Nezadovoljstvo izazvano kresanjem državne potrošnje izlilo se ulice. Posljednji primjer – nedavni protesti državnih uposlenika u Španiji.

Profesor u londonskom Centru za ekomsku analitiku John Van Reenen ističe da je za smanjivanje dužetskog deficita i uravnoteživanje budžeta potrebno vrijeme i naziva, kako kaže, ludim pokušaj evropski ekonomski jakih država da prisile prezadužene da brzo skrešu dugove, dok su istvovremeno u dugotrajnoj i dubokoj recesiji.
Evropska ekonomija: Politički dogovori dugo traju, rezultata nema
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
XS
SM
MD
LG