Linkovi

EP – BiH: Još jedna rezolucija o BiH


EP – BiH: Još jedna rezolucija o BiH
EP – BiH: Još jedna rezolucija o BiH

Iz Evropskog parlamenta je upozoreno da se krajem ove godine završava proces ratificiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i BiH u nacionalnim parlamentima evropskih članica.

Evropski parlament danas je usvojio novu rezoliciju o Bosni i Hercegovini, novi poziv bosanskohercegovačkim političkim snagama da od dejtonskog projekta, koji već 15 godina drže bez napretka i perspektiva, načine državu kakvu zaslužuju njeni građani.

Ograničen, gotovo nikakav napredak, politička klima koja zabrinjava, retorika koja otežava dijalog, sve su to karakteristike BiH kao države danas. U raspravi koja je prethodila usvajanju rezolucije, čuli su se različiti glasovi sa različitih evropskih adresa. Tako je sinoć, prenoseći stav Evropske komisije, komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule rekao:

"Posebno je važno da Dayton mora u cjelosti biti poštovan, posebno njegov dio koji se odnosi na teritorijaln integritet BiH. Izazovi u tom smislu nisu prihvatljivi. Prioritet je da politički lideri pokažu i odgovornost primjenjujući presudu Evropskog suda za ljudska prava. Naredni amandmani na Ustav su neophodni kako bi BiH postala funkcionalnija država, ali i kako bi odgovrila članu 2. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju...Tražio sam od premijera Špirića da uspostavi tijelo koje će se baviti ustavnim promjenama i koje će biti aktivno i nakon izbora... Jer, kao što naglašava i rezolucija Evropskog parlamenta, pridruživanje EU znači prihvatanje njenih pravila i vrijednosti. Sve zemlje regiona će marta naredne godine organizovati popis stanovništva. Urgentno je da BiH usvoji zakon o popisu, jer je riječ o ključnom dijelu socialno-ekonomskog razvoja i evropskih integracija.”

Zastupnik u Parlamentu, demohrišćanin iz Njemačke, Bernd Pošelt je, učestvujući u praspravi, istakao:

"Ni za 15 godina nakon Daytona BiH nije stigla daleko. Bilo je nekog napretka,ali ograničenog. Govorimo o Daytonu i kažemo sada ga treba samo primjeniti. Međutim, to nije tako…. Struktura u BiH kakva je sada, ne funkcionira. Ta zemlja bi trebala biti stvarna federacija tri etničke skupine, sa efikasnijim oblikom organizovanja regiona, sa snažnoa centralnom upravom. Posebno se treba fokusirati i na prava manjina,a tu je i presuda suda u Strazburu. Sasvim očito, manjine trebaju biti bolje zaštićene."

Za izvjestiteljku Evropskog parlamenta o stanju u BiH Doris Pack u Bosni i Hercegovini gotovo da ništa ne funkcionira:

"Ne postoji čak ni zajedničko tržište u zemlji, nema zajedničkog snabdijevanja strujom, nema zajedničkih institucija, a Ustav zemlje, kakav je sačinila međunarodna zajednica u Daytonu, nije dobra osnova za funkcioniranje pravne države. Što se tiče kršenja ljudskih prava i presude Suda za ljudska prava, želimo snažniju intervenciju Evropske komisije i, ako je neophodno, sankcije koje bi provele evropske institucije. Politika koja bi bila blaža od toga neće donijeti rezultat. Oni koji imaju vlast u BiH su navikli na drugačije tonove i takve tonove koriste prema nama. Nadamo se da će konačno doći bezvizni režim, dok, kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije, tu smo daleko od pobjede… ta borba na mnogim mjestima nije čak ni počela! A vlast i politika su dio toga, što, uz slabašan pravosudni sistem odbija investitore, pa tako mladi ljudi u zemlji nemaju šansu da nađu posao."

Čim prođe izborna groznica, oni koji budu vodili BiH moraće prilagoditi Ustav presudi Suda za ljudska prava. To je, međutim, tek prvi korak. Iz Evropskog parlamenta je upozoreno da se krajem ove godine završava proces ratificiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i BiH u nacionalnim parlamentima evropskih članica. To znači da ratifikacijom Sporazum stupa na snagu, što opet znači da će , želili li se odgovoriti njegovim ozbiljnim zahtjevima, BiH morati imati efikasnu vladu, sposobnu da usvoji i primjeni sve one zakone koji moraju biti u skladu i usklađeni sa evropskim.

XS
SM
MD
LG