Linkovi

Evropske zemlje se i dalje bore sa ogromnim valom izbjeglica


Izbjeglice i dalje pristižu u Evropu u nadi da će naći novi dom. Francuska i Britanija su se u ponedjeljak složile da prihvate barem 20 hiljada izbjeglica sa srednjeg istoka, ali taj broj je neuporedivo manji od ogromnog broja migranata koji se nadaju da će svoj novi život moći započeti u Njemačkoj.

Željeznička stanica Keleti u Budimpešti je postala ključna tranzitna tačka za izbjeglice koje nastoje proći do bogatijih evropskih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Francuska i Holandija. Većina izbjeglica koje bježe u Evropu dolaze iz Sirije i Iraka. Ali sukobi u Afganistanu su primorali Reza Musazadu da napusti svoju zemlju.

Putujem već dva mjeseca. Izašli smo iz Afganistana u Iran, a onda su nas prokrijumčarili u Tursku. Onda iz Turske u Grčku, Makedoniju, Srbiju, i sada u Njemačku. Na putu smo imali dosta problema, kaže Reza.

Upravo kao i Mađarska, i Grčka se bori sa prilivom izbjeglica. Jučer ih je na stotine prešlo iz Grčke u Makedoniju. Boravili su u kampu nekoliko sati prije nego su se ukrcali na vozove i autobuse za Srbiju s ciljem da dođu do zapadne Evrope, osobito Njemačke.

Želim otići u Njemačku i tamo naći bolji život. Ne volim borbe, u mojoj zemlji se stalno vode borbe, kaže sirijski izbjeglica Ali.

Humanitarni radnici iz UNHCR-a, Međunarodnog crvenog križa i drugih humantiranih grupa nastoje pomoći izbjeglicama u kampu. Situacija je tamo opasna i haotična, kaže Bill Frelick iz Human Rights Watch-a.

Danas smo proveli dan promatrajući ljude koji su u masi bili okupljeni ispred objekta, žene i djecu koja se onesvješćuju jer nemaju dovoljno vode, hlada, jer stoje na suncu, kaže Bill Frelick.

On dodaje da se ljudi u kampu boje i da im nije rečeno šta se dešava, te da bespotrebno pate.

XS
SM
MD
LG