Linkovi

EVROPA: Koliko je izvjesna dalja fragmentacija?


Oni koji se zalažu za čvršću i snažniju EU ne bi trebalo da ignoriraju znake gubljenja povjerenja, i uvjerenja, u političku, ekonomsku i socijalnu funkcionalnost Evropske unije.

Priliv imigranata i tereoristički napadi ekstremista, zadojenih ideologijom pokreta za takozvanu Islamsku državu, koji su u evropske zemlje ušli u masi nevoljnika, izbjeglih zbog sukoba i razaranja u njihovim matičnim zemljama, uveliko utiču na formiranje političkih i socijalnih tendencija na području Evropske unije. Rezultati izbora u Francuskoj (u aprilu) i Njemačkoj (u septembru) vjerojatno će odražavati promjene koje se dešavaju u političkim strujanjima i ukazati na jasniju sliku političke fragmentacije Evrope.

Zbog brojnih terorističkih napadi u evropskim gradovima, poput posljednjeg, u Berlinu u decembru prošle godine, uveliko se smanjuje podrška evropske javnosti prihvatu i brizi o izbjeglicama. Istovremeno, raste popularnost desno-orijentiranih političkih stranaka, a raspoloženja koji bi vodila političkoj fragmentaciji Evrope dobivaju na snazi, ocjenjuje Daniel Kochis, analitičar fondacije HERITAGE:

"Izazovi su ISIL, radikalizacija.... I to ne neka puka radikalizacija.... Ekstremisti ulaze u evropske zemlje u rijekama izbjeglica i tu bivaju neka vrsta daljinsko dirigiranih terorista.... Sa ideolozima iz Sirije, ili Iraka, komuniciraju vrhunski kamufliranim aplikacijama, planiraju i kordiniraju napade."

Mnogi Evrpoljani smatraju da su vanjske granice Evropske unije porozne, slabo nadzirane i kontrolirane. Marian Tupy, analitičar instituta CATO, ističe:

"Mnogi mogu još uvijek ući u Evropu bez odgovarajuće sigurnosne provjere. Posljedica.... kako ja procjenjujem.... je dalji gubitak povjerenja Evropljana u institucije i službe Evropske unije."

Lideri evropskih zemalja koji su, poput njemačke kancelarske Angele Merkel, podržavali i podržavaju prihvat izbjeglica, suočavaju se sa najvećim izazovom u političkim karijerama, konstatuje Ian Murray, analitičar instituta COMPETITIVE ENTERPRISE:

"Mislim da će to biti realna teškoća u izbornim kampanjama tih političara. Generalno, u Evropi raste anti-imigranstko raspoloženje. Toga nije bilo do prije dvije, tri godine. Odnos prema izbjeglicama se uveliko mijenja i za političare koji podržavaju prihvat imigranata biće teško da budu ponovo izabrani."

Politika otvorenih vrata za izbjeglice njemačke kancelarke Angele Merkel odražava se na ranije iskazivanu podršku. Unatoč tome, ona i dalje ima prednost u odnosu na kandidate iz populističkih i desničarskih stranaka. U Francuskoj Marine Le Pen, čelnica desničarskog Nacionalnog fronta, vodeći je kandidat za aprilske predsjedničke izbore. U Italiji je, u decembru, premijer Matteo Renzi podnio ostavku nakon neupjeha na referendumu o ustavnim promjenama. Presudni su bili glasovi Italijana sklonih desničarski orijentiranim strankama i stremljenjima.

Donald Trump, od sutra predsjednik Sjedinjenih Država, za izbjegličku politiku Angele Merkel kaže da je katastrofalna greška, a priliv izbjeglica u Britaniju smatra jednim od razloga za britanski izlazak iz Evropske unije.

Oni koji se zalažu za rješenja sadašnjih evropskih teškoća kroz čvršću, jedinstveniju, snažniju Evropu ne bi trebalo da ignoriraju upozoravajuće znake gubljenja povjerenja, i uvjerenja, u političku, ekonomsku i socijalnu funkcionalnost Evropske unije.

EVROPA: Koliko je izvjesna dalja fragmentacija?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG