Linkovi

Evropa: Migrantski put ka sigurnom životu kroz hladnoću i nesigurnost


Srbija, Slovenija i Hrvatska nastoje obezbjediti hranu i sklonište za migrante, optužujući istovremeno jedna drugu da nagomilavaju isuviše veliki broj ovih ljudi na svojim međusobnim granicama. No, oni svi istovremeno zajedno okrivljuju Mađarsku , tvrdeći da je dovela do ovakve krize zatvarajući svoju granicu sa Srbijom i Hrvatskom.

Dotok migranata iz Sirije, Afganistana i drugih zemalja kroz balkanske zemlje traje neprestano, dok su se evropski lideri sastali u Briselu kako bi postigli dogovor o tome kako kontrolirati masu ljudi. Mnogi migranti su morali noći provoditi na otvorenom iako su se temperature spustile skoro do nule.

10 ili 12 dana smo do ovde putovali iz Turske. Težak dio putovanja je bio kroz Srbiju, jer je bilo toliko hladno i nije bilo šatora, kaže Siana Samur, izbjeglica iz Sirije.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić kaže da je njegova zemlja spremna dati azil nekima od izbjeglica, čak iako Srbija nije članica EU.

Naša namjera nije da gradimo nove zidove ili dižemo nove ograde, već da nađemo sveobuhvatno rješenje. Zaista smo spremi da razgovaramo o svim pitanjima i da prevaziđemo sve poteškoće, rekao je Aleksandar Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban nije želio dati nikakvo izvinjenje nakon podizanja ograde kako bi se spriječio dotok migranata.

Mađarska više nije na njihovoj putanji ka zapadu, ovdje smo sada samo promatrači. Ali ako možemo pomoći na ovom radnom sastanku sa našim susjedima i ako možemo podijeliti bilo kakva dobra iskustva, spreman sam da to uradim, rekao je mađarski premijer.

Većina migranata bježi od nasilja u Siriji.

Postoji samo jedan cilj, a to je pobjeći od užasnog rata i imati siguran život, to je jedino, kaže izbjeglica Shaker Abara.

Turska je početna tačka za mnoge sirijske izbjeglice, ali Ankara nije imala predstavnika na susretu u Briselu. Njemačka kancelarka Angela Merkel je prošle sedmice posjetila Tursku kako bi pozvala vladu da prihvati povratak azilanata koje odbije EU u zamjenu za povlastice na putovanja, i druge vrste povlastica za turske državljane.

Mi ne možemo u cjelini riješiti izbjeglički problem, te su nam stoga potrebni dodatni razgovori sa Turskom. Jedino uz suradnju sa Turskom, ilegalni ulazak može postati legalan, a time bi se postigla i bolja raspodjela tereta između Evrope i Turske, rekla je Angela Merkel.

Evropski lideri se također nalaze pod pritiskom od strane svojih desničarskih glasača koji jasno stavljaju do znanja da ne žele udomiti migrante i izbjeglice sa Srednjeg istoka, iz južne Azije i Afrike.

XS
SM
MD
LG