Linkovi

EU – Grčka: Da li je moguć ulazak Moskve u Atinu?!


Penzionirani Grk pred zatvorenom bankom
Penzionirani Grk pred zatvorenom bankom

"Rusija može biti profitabilan trgovinski partner, ali to nije model koji će Grci slijediti."

Primarni aspekti aktuelnih rasprava, pregovora i dogovora Evropske unije i Grčke i odluka koje će biti donesene u Briselu i Atini su ekonomski i finasijski. Analitičari mogućih političkih implikacija, ukoliko Evropska unija i Grčka ne dogovore obostrano prihvatljivo rješenje, već upozoravaju na moguća ozbiljna strateška pitanja koja bi u tom slučaju mogla iskrsnuti. Za sada je izbjegnuta opcija koja bi bila bez presedana od uvođenja eura kao zajedničke valute većine zemalja, članica Evropske unije – isključenje jedne zemlje iz zajedničkog valutnog sistema.

Da se to desilo, i ako bi se to ipak desilo, implikacije i po Evropsku uniju i po Grčku bile bi dramatične.

"To bi značilo, u najkraćem, da Evropska unija nije ni optimalna valutna unija, što mnogi ekonomisti ističu i od ranije, već i da je duboko disfunkcionalan politički projekat" - ističe Aris Trantidis, ekonomsko-politički ekspert londonskog Kraljevskog koledža.

Svaki sporazum koji Grčka prihvati na insistiranje Evropske unije značiće veliko stezanje kaiša i brojne ekonomske, finansijske i socijalne teškoće za Grčku. Izlazak te zemlje iz euro-zone bio bi mnogo gora solucija. Grčkoj bi prijetila duboka ekonomska reakcija i socijalni nemiri, što bi moglo imati i krupne geopolitičke posljedice.

O jednoj od mogućih posljedica, vrlo problematične i za Evropsku uniju i za NATO savez, bilo je danas riječi i u britanskom parlamentu.

Harriet Harman, članica Laburističke stranke, postavila je pitanje geopolitičkog uključivanja Rusije u grčku dužničku krizu. Odgovarajući na to pitanje britanski premijer David Cameron je, pored, ostalog rekao:

"Razvrstavanje i rješavanje problema unutar eurozone, na koje smo upozoravali kao opasne, je stvar zemalja koje koriste euro. Ipak, gospođa Harman je u pravu - realna je opasnost ruskog uključivanja."

Vrlo konkretan povod za pretpostavke o ruskom uključivanju, a samim tim i krupne geopolitičke i strategisjke promjene, bio je i susret grčkog premijera Alexisa Tsiprasa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u vrijeme održavanja međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu prije mjesec dana. Uz najavu da će Rusija razmotriti davanje značajnih kredita Grčkoj, ruski predsjednik je, kako je izvješteno, grčkog premijera pokušao ubijediti da uloži veto na obnavljanje sankcija Evropske unije, uvedenih prema Rusiji zbog miješanja u krizu u Ukrajini.

Analitičari smatraju indikativnim i učešće grčkog ministra odbrane na konferenciji ministra odbrane više evropsko-azijskih i azijskih zemalja u Moskvi na kojoj su bili i ministri odbrane Irana i Sjeverne Koreje.

"Zbog toga su u Evropi zazvonili određeni alarmi, mada ja mislim da je to u suštini samo simbolično, a ne nikakva vrsta nekog novog strateškog partnerstva" - kaže analitičarka londonskog Kraljevskog instituta za strateške analize Sarah Lain. Ona takođe smatra da će za Grčku sporazum sa Evropskom unijom biti dugoročno pozitivan i da se Atina ne može črvšće oslanjati na Rusiju, pritisnuti takođe teškim ekonomskim problemima.

Aris Trantidis smatra da se Grcima ne može desiti tako krupan preokret da okrenu leđa Zapadu i dodaje:

"Rusija može biti profitabilan trgovinski partner, ali to nije model koji će Grci slijediti."

Zabrinutost mogućim geopolitičkim i strategijskim implikacijama do kojih bi moglo doći ako Grčka i Evropska unija ne dogovore put izlaska iz grčke dužničke krize, podstakla je i Britaniju, članicu Unije koja ne koristi euro, i Sjedinjene Države da vrše snažan pritisak da se nađu rješenja prihvatljiva i za Grčku i za zemlje euro-zone i time izbjegne, osim izuzetno teških ekonomskih, finansijskih i socijalnih posljedica po Grčku, i eventualni ulazak Moskve u Atinu.

EU – Grčka: Da li je moguć ulazak Moskve u Atinu?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

XS
SM
MD
LG