Linkovi

Pozivi na ukidanje vladinih subvencija kojima se potiče proizvodnja etanola


Pozivi na ukidanje vladinih subvencija kojima se potiče proizvodnja etanola
Pozivi na ukidanje vladinih subvencija kojima se potiče proizvodnja etanola

Visoke cijene hrane i sve veći državni dug ujedinili kritičare vladinih subvencija kojima se potiče proizvodnja etanola

Visoke cijene hrane i sve veći dug američke vlade ujedinili su kritičare s raznih strana političkog spektra ka jednom segmentu američke energetske politike. Oni, naime, pozivaju na ukidanje šest milijardi dolara godišnje subvencije američke vlade kojom se potiče proizvodnja etanola, bio-goriva koje se dobiva iz kukuruza. Prilog pripremio Steve Baragona.

Etanol sudjeluje s deset posto u gorivima koja se mogu kupiti na američkim benzinskim crpkama. Gotovo sav taj etanol proizveden je iz kukuruza.

"Radi se o obnovljivom izvoru energije koji je domaćeg porijekla", kaže Bob Dinnen - predsjednik Udruge za obnovljiva goriva - kaže da energija iz domaćih izvora smanjuje ovisnost Sjedinjenih Država o stranoj nafti.

Zakon donesen 2007. godine propisuje da jedan postotak motornih goriva u Americi budu i ona iz obnovljivih energetskih izvora. Vlada stimulira proizvođače benzina da u svoja goriva uključe postotak etanola s poreskim olakšicama koje se penju na oko šest milijardi dolara godišnje. Proizvodnja etanola iz kukuruza dramatično se povećala u proteklih nekoliko godina kako bi se odgovorilo na potražnju, kaže ekonomist Wally Tyner sa sveučilišta Perdue:

"Proizvodnja je narasla s pet posto etanola iz domaćeg kukuruza na 40 posto. Radi se o značajnoj promjeni“, dodaje gospodin Tyner.

Kritičari kažu da je ta velika promjena jedan od razloga rasta cijena kukuruza na globalnim tržištima od 77 posto u protekloj godini dana. Drugi razlozi su loše vrijeme, što je dovelo do prekida u opskrbi velikih zemalja proizvođača hrane, te povećana potražnja za hranom i prehranom životinja naročito u Aziji. Posljedice rasta cijene kukuruza najviše se osjećaju u zemljama u razvoju gdje građani troše većinu svojih prihoda na hranu, kaže Marie Brill iz aktivističke organizacije ActionAid. Ta je organizacija jedna od 90 potpisnika pisma upućenog kongresnim čelnicima u kojim se traži okončanje porezne olakšice za etanol. Brill dodaje:

"Ne trebamo novcem poreznih obveznika stimulirati loša bio-goriva i to u trenutku kad se ta industrija može samostalno nositi na tržištu“.

No Bob Dinneen iz Udruge proizvođača obnovljivih goriva kaže da je utjecaj etanola na rast cijena hrane višestruko uvećan.

"Neću reći da nema nikakve veze, ali radi se o vrlo malom utjecaju. Ono što najviše pridonosi rastu cijena hrane jest veliko povećanje cijena energenata“, kaže on, te dodaje da s cijenom od oko stotinu dolara za barel poticaji za naftnu industriju trebaju ostati kao jedna od opcija. On dodaje da su proizvođači etanola otvoreni za promjene, ali ističe da potencijal te industrije, da pomogne u budućim energetskim potrebama zemlje, ne smije biti žrtvovan. Dok traje potraga za novim tehnologijama koje bi pomogle industriji obnovljivih izvora energije poljoprivredne kulture poput kukuruza ostaju glavni izvor bio goriva. Marie Brill iz ActionAid kaže da je to upitan put za neovisnost o stranoj nafti.

„Ukoliko je ono što želimo neovisnost o nafti kao pitanju od nacionalne sigurnosti onda ne smijemo dovesti u pitanje sigurnost naših izvora hrane“, kaže Marie Brill.

Dok Kongres razmatra državni proračun poticaji za proizvodnju etanola jedna je od stavki koje se pomno razmatraju.

XS
SM
MD
LG