Linkovi

Putin kaže da neće biti novog dogovora o žitu dok Zapad ne ispuni njegove zahtjeve


Susret Erdogana i Putina, 4. septembar 2023.
Susret Erdogana i Putina, 4. septembar 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da dogovor o žitu koji je Ukrajini omogućio siguran izvoz žitarica preko Crnog mora neće biti obnovljen sve dok Zapad ne ispuni svoje obaveze da olakša izvoz ruske poljoprivrede.luka.

Putin je dao izjavu nakon razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je zajedno s UN-om posredovao u sporazumu koji se smatra vitalnim za globalnu opskrbu hranom, posebno u Africi, Bliskom istoku i Aziji.

Ukrajina i Rusija su glavni dobavljači pšenice, ječma, suncokretovog ulja i drugih dobara na koje se oslanjaju zemlje u razvoju.

Putin je rekao da bi se Rusija, ukoliko se te obaveze ispoštuju, mogla vratiti dogovoru ubrzo.

On je takođe rekao da je Rusija blizu finalizacije sporazuma o obezbeđivanju besplatnog žita za šest afričkih zemalja. Ruski lider je dodao da će Rusija isporučiti 1 milion metričkih tona (1,1 milion tona) jeftinog žita u Tursku za preradu i isporuku u siromašne zemlje.

Otkako se Putin povukao iz inicijative za žito, Erdogan je više puta obećao da će obnoviti aranžmane koji su pomogli da se izbjegne prehrambena kriza u dijelovima Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Mnogo toga zavisi od pregovora o svjetskoj opskrbi hranom, a analitičari su unaprijed predviđali da će Putin postići tešku pogodbu.

„Osjećam da Putin prepoznaje polugu koju ima koristeći hranu kao ekonomsko oružje, pa će se tako boriti za sve što može dobiti u smislu ustupaka na svojoj listi želja”, rekao je Tim Benton, stručnjak za sigurnost hrane u Chatham Houseu.

To može uključivati rusko žito, ili izvoz đubriva, ili šira pitanja, rekao je on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG