Linkovi

Primjena Zakona o čistom zraku


Primjena Zakona o čistom zraku
Primjena Zakona o čistom zraku

Prema federalnom zakonu poznatom kao Zakon o čistom zraku, državna Agencija za zaštitu okoliša još od 1970. godine nastoji da osmisli i sprovede pravila za kontrolu zagadjivanja zraka. Rezultati nisu uvijek za pohvalu. Posljednjih mjeseci, medjutim, ta agencija, EPA, pojačala je te napore uz nova, oštrija ograničenja za izduvne gasove elektro centrala. U pripremi su i strožija ograničenja u vezi sa živom i drugim otrovnim zagadjivačima. No, što je više novih pravila, više je i kritika od strane konzervativnih kritičara.

Tokom protekle decenije, elektro centrala Brandon Shores u blizini Baltimore-a, unapredjivala je soptvenu kontrolu zagadjenosti kako bi odgovorila propisima svoje savezne države i unaprijed se spremila za još oštriju federalnu regulativu. John Quinn vodi Ured za ekologiju pri baltimorskom snabdjevaču energije, kompaniji Constellation Energy, koja upravlja i pomenutom elektranom. On kaže kako novi, 800 miliona dolara vrijedan filter uklanja sumpor-dioksid iz izduvnih cijevi elektrane. Sada je, naime, na snazi propis da elektrane na ugalj moraju imati zaštitu od zagadjivača koji uzrokuju smog i kisele kiše:

- Uvijek smo podržavali pravila poput ovog, i tokom godina smo ugradjivali najsavremenije mehanizme kontrole i sada vanjski propisi odgovaraju našim unutrašnjim proizvodnim propisima, kad je riječ o kontroli ispusnih gasova.

EPA navodi podatak da rezultat čišćeg zraka može biti mjeren i godišnjom uštedom od 280 milijardi dolara, samo u smanjenim troškovima liječenja. Pomoćnica direktora EPA-e, Gina McCarthy, uvjerena je da koristi mnogostruko nadmašuju godišnje troškove za primjenu ovih novih pravila:

- Kao rezultat ovih propisa, već u 2014. godini i svakoj godini zatim, broj preranih smrti biće umanjen za 34 hiljade, i biće uštedjeno 1,8 miliona dana bolovanja. To je značajan dobitak za 3 četvrtine američke populacije.

Jeffrey Holmstead, bio je kreator sličnih propisa o ispustu gasova, dok je radio kao pomoćnik direktora ove agencije tokom mandata bivšeg predsjednika Busha. Kao i mnogi drugi konzervativno orijentirani eksperti, on je sada zabrinut da klima sve veće regulative - mnoge američke proizvodjače može natjerati ili da prekinu s proizvodnjiom ili da fabrike presele u inostranstvo:

- Uz to, sa sve većim brojem novih zahtjeva od strane EPA-e, postoji značajna zabrinutost, posebno tamo gdje je proizvodnja razvijena, da oni više neće biti konkurentni s obzirom na povećane troškove električne energije.

To, medjutim, nije scenario kojeg vide današnji rukovodioci agencije, koji tvrde da elektrane poput Brandon Shores mogu stvoriti hiljade novih radnih mjesta i biznisima upravo pomoći da budu konkurentniji na tržištu. Gina McCarthy podsjeća da su novi propisi oko žive i drugih otrovnih zagadjivača odavno trebali biti uvedeni:

- Vjerovali ili ne, ova zemlje nema nacionalne standarde za najećeg zagadjivača otrovnim materijama. Regulirali smo više od 90 procenata industrijskih sektora u vezi sa zagadjivanjem, ali nismo regulirali energetski sektor, koji emitira više otrova nego svi drugi proizvodjači zajedno.

Kritičari ove agencije, kako u Kongresu tako i u privatnoj industriji, protive se čvršćim propisima jer se boje ekonomske štete. Gina McCarthy nasuprot njima tvrdi da novi propisi imaju smisla, i za američku ekonomiju i za javno zdravlje:

- Mi radimo ono što treba da radimo. Sprovodimo Zakon o čistom zraku i činimo to najekonomičnije što možemo.


XS
SM
MD
LG