Linkovi

Engleska obrambena liga - krajnja desnica novog tipa?


Članovi English Defense League [EDL] sa švedskim kolegama prosvjeduju protiv gradnje džamije u Švedskoj
Članovi English Defense League [EDL] sa švedskim kolegama prosvjeduju protiv gradnje džamije u Švedskoj

Andrea Mammone: "Sve te grupe nastoje stvoriti novi identitet. Međutim, sve još od fašizma, njima je glavno da pronađu neprijatelja, a to je uvijek netko tko je od njih drugačiji."

Imigracijska politika jedno je od 'najeksplozivnijih' pitanja europske politike. Zbog njega, na kontinentu jača krajnja desnica.

JulieAnn McKellogg je iz Londona poslala prilog o jednoj od grupa s britanske krajnje desnice.

Pripadnici Engleske obrambene lige nedavno su blokirali najprometniji dio Londona, ulicu na kojoj su parlament i Westminster Abbey. U pratnji jakih policijskih snaga, britanski su desničari vrlo jasno dali na znanje što im smeta.

Engleska obrambena liga bori se protiv – kako ona to zove – 'islamizacije'. To čine i brojne njoj srodne stranke i pokreti diljem Europe. Engleska obrambena liga, za razliku nekih drugih europskih anti-imigrantskih stranaka, još nema predsatvnika u parlamentu ili u vladi.

Prosvjed koji je upravo prošao kroz središte Londona organizirala je njezina ženska sekcija.

Iako ova desničarska grupa tvrdi da se ne koristi nasiljem, njezini skupovi često završavaju tučom. Također, Obrambena liga tvrdi da nije rasistička organizacija. Jedna od osnivača je Gail Speight koja kaže da se useljenici-muslimani jednostavno ne žele integrirati u britansko društvo, već ga žele mijenjati po svojoj mjeri. "Imam prijatelje koji su Sikhi. Imam prijatelje crnce. Međutim, muslimani imaju drugačije poglede kada je u pitanju integracija" - rekla je Gail Speight.

Engleska obrambena liga osnovana je prije dvije godine. Ali, stručnjak za ovakve desničarske skupine Andrea Mammone kaže da njezina ideologija nije nova: "Sve te grupe nastoje stvoriti novi identitet. Međutim, sve još od fašizma, njima je glavno da pronađu neprijatelja, a to je uvijek netko tko je od njih drugačiji."

Londončanin Max Levitas zna što znači biti drugačiji. On se još 1936. tukao s britanskim fašistima kada su željeli proći kroz njegovu, većinom židovsku četvrt. "Tisuće je ljudi bilo na ulici. Policija ih je nasilno izgurala samo kako bi fašisti mogli proći" - prisjeća se gospodin Levitas. Dodaje da misli da se od 1936. nije mnogo promijenilo. "Engleska obrambena liga je fašistička organizacija koju treba zabraniti" - kaže on.

Novinar K. Biswas, stručnjak za europsku krajnju desnicu, kaže da te današnje grupe i stranke imaju korijene u fašizmu, ali da nisu fašističke: "One se žele distancirati od svoje nasilne prošlosti. Aktivno se protive anti-semitizmu. Za političku promjenu bore se demokratskim metodama."

Englaska obrambena liga kaže da joj je cilj da u budućnosti bude zastupljena u parlamentu i vlasti.

XS
SM
MD
LG