Linkovi

Elon Musk iznio prijedlog za kraj rata u Ukrajini i razbijesnio zvaničnike


Elon Musk
Elon Musk

Milijarder Elon Musk upitao je svoje Twitter pratioce da se izjasne o prijedlogu za okončanje rata u Ukrajini, što je izazvalo oštru reakciju ukrajiskih zvaničnika - uključujući i predsjednika Volodimira Zelenskog.

Najbogatiji čovjek na svijetu predložio je da se u četiri okupirana regiona, koje je Rusija nedavno anektirala, održe izbori pod nadzorom UN-a. Prethodno su u četiri oblasti održani referendumi koje Zapad osporava.

"Rusija mora da ode ako je to volja naroda", napisao je Musk.

U prijedlozima na Twitteru naveo je i da Krim ostane ruski, da mu se osigura snabdijevanje vodom kao i da Ukrajina ostane neutralna.

Ukrajinski predsjednik upitao je potom svoje Twitter pratioce "koji Elon Musk im se više dopada - onaj koji podržava Rusiju ili onaj koji podržava Ukrajinu".

Predsjednik Litvanije također je odgovorio Musku na Twitteru konstatacijom da "kada neko ukrade Teslu, to ga ne čini njegovim vlasnikom, čak i kada tvrdi da se za to glasalo".

Musk je, uprkos kritikama, nastavio sa istom temom i predložio da narod koji živi u Donbasu i Krimu sam odluči da li pripada Rusiji ili Ukrajini.

Dodao je i da ne mari za to da li je njegov prijedlog nepopularan, već za to što će "milioni ljudi bez potrebe umrijeti, a ishod će biti isti".

"Rusija ima tri puta veću populaciju od Ukrajine, pa pobjeda u ratu nije izvjesna. Ako brinete za ukrajinski narod, težite ka miru", napisao je Musk.

U februaru, kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu, Musk je na Twitteru ponudio pomoć Kijevu u vidu satelita njegove kompanije SpaceX.

Milijarder je na to podsjetio i u prepisci na Twitteru.

"SpaceX je podržao satelitski sistem u Ukrajini sa 80 miliona dolara. Naša podrška Rusiji iznosi 0 dolara. Očito je da smo za Ukrajinu", naveo je Musk.

XS
SM
MD
LG