Linkovi

Auto-industrija: Budućnost su vozila na pogon strujom


Umjesto benzina 350 Amerikanaca "toči" struju u Chevy Volt, koliko ih do sada ima na američkim cestama
Umjesto benzina 350 Amerikanaca "toči" struju u Chevy Volt, koliko ih do sada ima na američkim cestama

Amerikanci su spremni za kupovinu vozila u kojima će se voziti mnogo jeftnije, energetski racionalnije. Elektro-automobili imaju budućnost. Visoke cijene će sa povećanjem proizvodnje ići naniže, a u međuvremenu i brojne stanice za nadopunjavanje baterija biće instalirane na javnim mjestima i dva, sada najkrupnija, razloga protiv kupovine elektro-automobila biće otklonjena.

Automobili, autobusi i kamioni koji se kreću američkim cestama ispuštaju u zrak 27 procenata svih plinova koji sa tla Sjedinjenih američkih Država odlaze u atmosferu. To je skoro dvostruko više od svjetskog prosjeka. Nadalje, 210 miliona vozila u Sjedinjenim Državama troši četvrtinu svjetske godišnje potrošnje goriva za vozila. Zbog stalnog rasta cijena sirove nafte nije nimalo nelogično da su Amerikanci, koji troše toliko mnogo, a uz to donedavno naviknuti na niske cijene motornih goriva, sada izuzetno zainteresirani za vozila na hibridni pogon i posebno za vozila na elektro-pogon. Taj interes, a i snažni podsticaji američke vlade, rezultirali su dobrom ponudom novih modela na pogon strujom.

Prije mjesec dana, u godišnjem govoru o stanju nacije predsjednik Obama je, govoreći o američkoj ovisnosti o nafti rekao i ovo:

„Uz nova istraživanja i podsticaje mi možemo biti prva zemlja koja će do 2.015 godine na cestama imati milion vozila na elektro-pogon.“

Takvo uvjerenje gospodina Obame potvrđuje i u Washingtonu nedavno završeni sajam automobila. Među 700 domaćih i stranih modela, izloženi su bili i mnogi tipovi sa hibridnim i elektro-motorima. Jedan od američkih modela bio je Ford Focus čiji je izlazak na ceste planiran za slijedeću godinu.

Obavještavajući posjetioce sajma da je magazin The Green Car Journal dodijelio nagradu upravo tom modelu kao budućem ekološki naprimjerenijem, urednik magazina Ron Cogan je istakao:

„Velika, serijska proizvodnja i prodaja elektro-automobila je cilj. I to je lako moguće, ako već imate automobil koji se dobro prodaje. Focus je najbolje prodavani Fordov benzinac i mislim da je najbolji potez to vozilo kupcima ponuditi i sa elektro-motorom, potpuno elektrificirano.“

Veliku pažnju posjetilaca privlačio je Chevy Volt, sada već kompletno elektrificiran automobil čiju je proizvodnju Chevrolet najavio prije četiri godine. Chevy Volt je u prodaji, a uredništvo The Green Car Journala proglasilo ga je ovogodišnjim vozilom godine i prekretnicom u proizvodnji elektro-automobila.

Gospodin Cogan u tom kontekstu ističe:

„Chevy Volt nudi duh i suštinu onoga što elektro-automobil treba da bude. Posebno bitan je interni, benzinski generator koji će, tokom vožnje, strujom nadopunjavati pogonske baterije, ako vozač želi voziti i preko granice njihove izdržljivosti. Ta vrsta sigurnosti je vrlo važna za početni period masovnije prodaje, voženje i navikavanje na korištenje automobila na elektro-pogon.“

Naviku vožnje takvog automobila stiče ovih dana advokat Jeff Parmet. Od trenutka kada je kupio Chevy Volt nije na benzinskoj stanici natočio ni kapi goriva. U garaži gospodina Parmeta instalirana je stanica za punjenje, rekvizit neophodan za kućno punjene baterija. Kada je već u kolima, tihi zvučni efekat je znak da motor radi, da je automobil spreman za vožnju. Tokom vožnje jedina buka su prigušeni zvuci izvana.

Volt prelazi oko 65 kilometara sa jednim punjenjem baterija, a uz nadopunjavanje strujom iz benzinskog generatora može preći i do 480 kilometara bez ponovnog punjenja baterija.

Jeff Parmet
Jeff Parmet

„Volt je tehnološko čudo, automobil kojim možete sve. Dižem kapu u čast inžinjerima Chevroleta... Oduševljen sam.“ – ističe gospodin Parmet.

Tokom vožnje pred njim je tabla sa instrumentima: digitalni brzinomjer, satelitski navigacioni sistem, radio, mjerač temperature unutar vozila, kamera koja snima iza vozila, displej koji pokazuje stanje baterija i kompjuter koji računa udaljenost koju vozilo može preći:

„Mogu da vidim kako energija iz baterija istječe, da tako kažem, u točkove. A kada dignem mogu sa papuciče za ubrzavanje, ta se energija regenerira i sa točkova se vraća nazad u baterije. I to što čine Voltove regenerativne kočnice je tehničko-tehnološko čudo“ – kaže gospodin Parmet.

On je jedan od 350 vlasnika Volta koliko ih sada ima na američkim cestama. General Motors, u čijem je sastavu Chevrolet, očekuje da će ove godine prodati 10.000 Voltova, a naredne 45.000. Volt je dva puta skuplji od vozila sa benzinskim motorom slične veličine.

Gospodin Parmet kaže da je želio imati Volta unatoč visokoj cijeni:

„Kupio sam ga jer čvrsto vjerujem da se moramo odvići, manuti prevoza na naftna goriva. Mislim da naša nacionalna sigurnost ovisi od toga. Vozila na elektro-pogon su široka avenija kojom možemo ići u tom pravcu. Ja sam to želio pokazati vlastitim primjerom. Mislim da ovo prilika da učinimo mnogo više, a ne da smo pričamo i pričamo.“

Jeff Parmet misli da su Amerikanci spremni za kupovinu vozila u kojima će se voziti mnogo jeftnije, energetski racionalnije i vjeruje da elektro-automobili imaju budućnost. Visoke cijene će sa povećanjem proizvodnje ići naniže, a u međuvremenu i brojne stanice za nadopunjavanje baterija biće instalirane na javnim mjestima i dva, sada najkrupnija, razloga protiv kupovine elektro-automobila biće otklonjena.

XS
SM
MD
LG