Linkovi

SAD: Šta sa useljenicima, postojećim i budućim?!


Do izbora narednog predsjednika SAD još je desetak mjeseci, ali je realno očekivati da useljeništvo ostane u vrhu predizbornih kampanja

Sa oko 11 miliona useljenika koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama bez legalno reguliranog statusa i svim problemima koji iz toga proističu, Demokrati i Republikanci su saglasni samo u jednom - američki useljenički sistem ne funkcionira. Predsjednik Barack Obama i predsjednički kandidati, Demokrati, podržavaju sveobuhvatnu reformu useljeničke politike i prakse kao put do legalnog sticanja državljanstva useljenika koji godinama žive i rade u Sjedinjenim Državama. Predsjednički kandidati, Republikanci, ideje, prijedloge, nastojanja i pokušaje Demokrata za legaliziranje useljeničkog statusa vide kao amnestiju ilegalnih imigranata. I ta problematika je, po ocjenama mnogih analitičara neočekivano, postala centralno pitanje ovogodišnjih kampanja za izbor narednog američkog predsjednika i to ponajviše zbog stavova Donalda Trumpa, vodećeg predsjedničkog kandidata među Republikancima.

I Trump, i drugi kandidati, Republikanci, uvezali su problematiku neregulisanog useljeničkog statusa sa nezodovljstvom ekonomskim stanjem i strahovanjima za nacionalnu sigurnost.

Ted Cruz u jednom od video-spotova, poručuje „da ključni mediji, izvještavajući o useljeništvu, o tome ne govore kao o ekonomskom pitanju“ On, Ted Cruz, pak upozorava i ističe „da je to za svakog od nas vrlo bitno osobno ekonomsko pitanje."

Trump se biračima preporučjuje oglasom u kojem se naglašava da je "on taj koji će zaustaviti ilegalno useljavanje podizanjem zida na južnoj granici čiju će gradnju platiti susjedni Meksiko."

Donald Trump je odmah na početku svoje kampanje, u junu prošle godine, ilegalno useljavanje postavio kao centralno pitanje rekavši, pored ostalog i ovo:

"Kada Meksiko šalje svoje ljude, ne šalje najbolje. Oni koji dolaze donose drogu, kriminal, siluju...."

Te Trumpove riječi, kao i neke kasnije u odnosu prema izbjeglicama iz Sirije i muslimanima, prenerazile su mnoge, ali i se urezale u svijest brojnih Amerikanaca kao velika realna bojazan.

John Fortier, politički analitičar, o tome kaže:

"Veliki i snažan dio Republikanskog stranačkog tijela je zabrinut imigracionom problematikom. Trump je preuzeo vođstvo insistirajući na tom pitanju. O tome govore i drugi predsjednički kandidati, ali on je taj koji o tome govori direktnije i otvorenije nego bilo ko od njegovih konkurenata."

Ti drugi, predsjednički kandidati, Republikanci, slijedili su, mada manje naglašeno, i Trumpove stavove o neprihvatanju useljevanja izbjeglica iz Sirije i Iraka.

Druga politička strana u preizbornoj utcri, predsjednički kandidati, Demokrati, natječu se u osudama anti-imigracione retorike Republikanaca.

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja, Demokrata, jednom predizbornom skupu je rekla:

"Nijedan kandidat, Republikanac, niti jedan od njih, ne podržava jasan i realan put do sticanja američkog državljanstva. Marco Rubio je prije tri godine učestvovao u kreiranju zakona o useljevanju. Sada se od toga ograđuje. Svi oni kreću u ekstremizam i udaljavaju se od većine Amerike."

I Bernie Sanders, takođje predsjednički kandidat, Demokrata, ne propušta reći što misli o useljavanju u Sjedinjene Države:

"Zastrašen sam mnoštvom glasova, uključujući i neke iz naše, Demokratske stranke, koji traže da veliki broj djece-izbjeglica na našoj granici, u izuzetno teškoj humanitarnoj krizi, bude vraćen u matične zemlje. Sjedinjene Države treba moraju poštovati međunarodne obaveze i odgovorno se odnositi prema djeci i porodicama koje traže izbjeglički status."

Posljednje aktete pokazuju da 80 odsto anketiranih Amerikanaca smatra da će teška i složena useljenička problematika biti bitan faktor opredjeljenja za koga glasati. Mada je do izbora narednog američkog predsjednika još desetak mjeseci, realno je očekivati da to pitanje ostane u vrhu preizbornih kampanja predsjedničkih kandidata.

SAD: Šta sa useljenicima, postojećim i budućim?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG