Linkovi

Eksploatacija prirodnog plina, od Texasa do Pennsylvanije, prekinula uvoz


Bill Myles iz firme Wellsboro & Corning Railroad kontrolira kompoziciju od 75 vagona koji prevoze pijesak koji se koristi u frakturiranju stijenja u Pennsylvaniji
Bill Myles iz firme Wellsboro & Corning Railroad kontrolira kompoziciju od 75 vagona koji prevoze pijesak koji se koristi u frakturiranju stijenja u Pennsylvaniji

Prije samo pet ili šest godina, potražnja za plinom u Sjedinjenim Državama rasla je daleko brže od opskrbe, te su zemlje s velikim rezervama plina razrađivale planove za korištenje specijalnih kontejnerskih brodova za izvoz plina u Ameriku.

Nova bušenja u stijenju uljnog škriljca dovela su do dramatičnog povećanja rezervi prirodnog plina u Sjedinjenim Državama. Premda postoje izvjesni ekološki problemi vezani uz metodu frakturiranja stijenja koje se nalazi duboko podzemno, s ciljem oslobađanja plina, operacije bušenja su se proširile od Teksasa do Pennsylvanije, održavši cijenu plina niskom uspkos povećanju potražnje.

Kako iz Houstona izvješćuje Greg Flakus, jedna nova studija ukazuje da bi boom u eksploataciji prirodnog plina u Americi mogao pomoći u olakšavanju energetskih problema u drugim dijelovima svijeta.

Prije samo pet ili šest godina, potražnja za plinom u Sjedinjenim Državama rasla je daleko brže od opskrbe, te su zemlje s velikim rezervama plina razrađivale planove za korištenje specijalnih kontejnerskih brodova za izvoz plina u Ameriku. Ruski Gazprom planirao je dopremiti tekući prirodni plin do luka na američkoj istočnoj obali, a Katar je imao iste takve planove za terminal na obali Teksasa u Meksičkom zaljevu.

No, izvješće Instituta James Baker, Sveučilišta Rice, u Houstonu, naslovljeno “Plin iz škriljca i nacionalna sigurnost Sjedinjenih Država” ukazuje da Amerika više ne treba dopremati plin izdaleka. Ken Medlock iz Instituta Baker kaže: "Postojao je stvarno jaki pritisak za dovoženje tekućeg prirodnog plina u Sjedinjene Države, no, ono što se u osnovi dogodilo, zbog rasta domaće proizvodnje, jest da su se sva ta očekivanja sada stubokom izmijenila."

Ken Medlock kaže da to ne samo da pomaže američkoj ekonomiji i proširuje tržište radnih mjesta u energetskom sektoru, nego i pomaže drugim zemljama s potrebom za prirodnim plinom kroz - kako to ekonomisti zovu - ‘displacement, premještanje.’ Plin koji bi bio prevožen u Sjedinjene Države jednostavno odlazi drugdje na svjetskom tržištu. "Takvim premještanjem, ono što smo mi ustvari učinili jest da smo gurnuli ukapljeni plin - koji je bio namijenjen nama - na druga tržišta, u Europi i Aziji" - kaže Medlock.

Ta je posljedica posebice važna za Europu, gdje je ovisnost o prirodnom plinu iz Rusije već postala strateška prepreka. Godine 2006., Rusija je prekinula dopremu plina Ukrajini zbog spora oko povećanja cijene. Otada, susjedne zemlje koje su nekad bile pod dominacijom Sovjetskog Saveza - posebice, Poljska - tragaju za načinima da razviju vlastitu proizvodnju plina.

Neki su stručnjaci došli u Teksas da više nauče o američkim operacijama bušenja stijena uljnog škriljca. Ken Medlock kaže da bi razbijanje škriljnih stijena duboko pod zemljom - procesom nazvanim frakturiranje stijena - moglo dovesti do skoka u eksploataciji prirodnog plina u nekoliko drugih zemalja: "Vidi se velika aktivnost na planu eksploatacije uljnog škriljca ne samo u Poljskoj nego i u drugim europskim zemljama. Uljnog škriljca ima posvuda. Gdje god je postojala konvencionalna proizvodnja plina, tamo postoje stijene uljnog škriljca … one su bile izvor onog prvotnog eksploatiranog plina."

Ken Medlock kaže da veliko povećanje opskrbe plinom pomaže i u nastojanju da se ograniči Iran i odgovori na ambicije Teherana da razvije nuklearno oružje. Tamošnji će čelnici, naime, biti manje u mogućnosti da koriste obilne iranske rezerve plina kao poticaj u svojim naporima.

XS
SM
MD
LG