Linkovi

Eksperti WHO odlučuju da li je svijet spreman na okončanje vanredne situacije zbog Covida


Arhiv - Doze vakcina protiv Covida 19 proizvođača
Arhiv - Doze vakcina protiv Covida 19 proizvođača

Panel globalnih zdravstvenih stručnjaka sastaće se u četvrtak da odluči da li pandemija Covida 19 i dalje zahtijeva status vanredne situacije prema pravilima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), što je status koji pomaže u održavanju međunarodnog fokusa na pandemiju.

WHO je prvi put dala najviši nivo upozorenja za Covid 30. januara 2020. godine, a panel je od tada nastavio da primjenjuje ovu oznaku, na sastancima koji se održavaju svaka tri mjeseca.

Međutim, nekoliko zemalja je nedavno počelo da ukida vanredno stanje u zemlji, poput Sjedinjenih Država.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da se nada okončanju međunarodne vanredne situacije ove godine.

Još nema konsenzusa o tome na koji način panel može da donese odluku, rekli su Reutersu savjetnici WHO i spoljni stručnjaci.

"Moguće je da se hitna situacija završi, ali je od ključne važnosti da se saopšti da Covid ostaje složen izazov za javno zdravlje", rekla je profesorica Marion Koopmans, holandska virologinja koja je u panelu WHO. Ona je odbila da dalje spekuliše uoči razgovora, koji se vode iza zatvorenih vrata.

Jedan izvor blizak pregovorima rekao je da bi ukidanje oznake "vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja" (PHEIC) mogla uticati na globalno finansiranje ili napore u saradnji. Drugi je rekao da nepredvidljivost virusa otežava proglašavanje statusa u ovoj fazi.

"Nismo izašli iz pandemije, ali smo došli u drugu fazu", rekao je profesor Salim Abdool Karim, vodeći stručnjak za Covid koji je prethodno savjetovao vladu Južne Afrike o njenom odgovoru na pandemiju.

Karim, koji nije u panelu WHO, rekao je da bi vlade trebalo da i dalje održavaju programe testiranja, vakcinacije i liječenja i ako se ukine status vanrednog stanja.

Drugi su rekli da je vrijeme da se pređe na život sa Covidom kao stalnom prijetnjom po zdravlje, poput HIV-a ili tuberkuloze.

"Svim vanrednim situacijama mora doći kraj", rekao je Lawrence Gostin, profesorica prava na Univerzitetu Georgetown u Sjedinjenim Državama, koji prati WHO."Očekujem da će WHO okončati vanrednu situaciju u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja. Ako je WHO ne okonča... [ovaj put], onda svakako sljedeći put kada se sastane komitet za vanredne situacije."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG