Linkovi

Ekonomska šteta od potresa i tsunamija za Jugoistočnu Aziju tek 'kratkoročna i ograničena'


Ekonomska šteta od potresa i tsunamija za Jugoistočnu Aziju tek 'kratkoročna i ograničena'
Ekonomska šteta od potresa i tsunamija za Jugoistočnu Aziju tek 'kratkoročna i ograničena'

Stručnjaci procjenjuju da će gospodarski rast u Japanu oživjeti u drugoj polovici godine, djelomično i zbog radova na uklanjanju štete od potresa i tsunamija.

Ekonomije zemalja jugoistočne Azije osjetit će posljedice nedavnih prirodnih katastrofa u Japanu, međutim – kako tvrde stručnjaci – šteta će biti razmjerno ograničena. Što više, u regiji Dalekog istoka mogle bi dodatno oživjeti investicije, jer će se mnoge firme, možda, nastojati preseliti iz ugroženih područja Japana u susjedne zemlje.

Industriju jugoistočne Azije Japan opskrbljuje prvenstveno dijelovima za automobile kao i raznim proizvodima elektronskog sektora. Finalni proizvodi uglavnom se izvoze, često i u Japan. Ova je opskrba već gotovo dva tjedna blokirana, zbog potresa, tusnamija te nesreće u nuklearnoj elektrani na sjeveroistoku Japana.

Što se tiče izvoza u Japan, o njemu ovise mnoge zemlje jugoistočne Azije. U Japan odlazi petina indonezijskog izvoza, 17 posto izvoza Filipina, te znatan izvoz zemalja kao što su Kambodža, Laos i Singapur. Sve će te zemlje osjetiti posljedice nedavnih događaja u Japanu, jedino se ne zna u kolikoj mjeri – jer procjena konačne štete još nije gotova.

Tim Condon, koji radi za firmu ING Financial Markets iz Singapura, kaže da će u najgorem slučaju posljedice biti kao prije dvije godine, za vrijeme posljednje ekonomske krize, kada je uvoz u Japan bio prepolovljen: "Ako će šteta od potresa biti izrazito velika, to bi indonezijski bruto nacionalni proizvod moglo oštetiti za nekih 0.7 posto. U slučaju Filipina, za polovicu manje od toga, a još manje za ostale zemlje jugoistočne Azije. Prema tome, u slučaju Indonezije, šteta bi bila prilična, a u drugim zemljama znatno manja."

U najboljem slučaju, kaže Tim Condon, šteta će biti kao 1995., kada je potres pogodio japanski grad Kobe. Japanski bruto nacionalni dohodak pretrpio je štetu od nekih dva posto, ali se regionalna trgovina vrlo brzo oporavila. Inače, Svjetska je banka nedavno procijenila da će oporavak od potresa i tsunamija – koji bi mogao potrajati do pet godina - Japan koštati nekih 235 milijardi dolara.

Međutim, stručnjaci procjenjuju da će gospodarski rast u Japanu oživjeti u drugoj polovici godine, djelomično i zbog radova na uklanjanju štete od potresa i tsunamija. Ekonomist Lei Lei Song koji radi u Azijskoj banki za razvoj očekuje da će se japanska ekonomija razmjerno brzo oporaviti- osim ako ne dođe do izrazito visoke kontaminacije sjeveroistočnog Japana zbog krize u nuklearki Fukushima: "Analiziramo posljedice potresa na rast bruto nacionalnog dohotka. Mislim da će te negativne posljedice biti razmjerno skromne. Bez obzira na potres i tsunami, mi ne mijenjamo naše prethodne prognoze o snažnom ekonomskom rastu ekonomija jugoistočne Azije."

Prošle su godine te ekonomije rasle po stopi od sedam posto. Jedna od najugroženijih ekonomija je ekonomija Tajlanda. Nju ponekad nazivaju 'Detroitom Azije' zbog toga što u njoj tvornice ima japanska automobilska industrija. Tim Condon kaže da će se u Tajlandu – kratkoročno - možda osjetiti nestašica japanskih auto dijelova, no to neće imati veće posljedice po njezin rast: "Mislim da će se dogoditi upravo obrnuto. Japanci će nastojati diverzificirati svoju proizvodnju i preselit će neke pogone u regije gdje potresi nisu tako česti."

Tajland je također vezan za Japan zbog toga što je nacionalni dug te zemlje većinom u jenima, japanskoj nacionalnoj valuti. No, kako tajlandski nacionalni dug nije visok, ekonomija ove zemlje će ga moći razmjerno lako servisirati – tvrde stručnjaci za jugoistočnu Aziju.

XS
SM
MD
LG