Linkovi

COP 28: Svjetski lideri dogovorili postepeno ukidanje upotrebe fosilnih goriva


Predsjedavajući samita COP28 Sultan al-Jaber (Foto: AP/Kamran Jebreili)
Predsjedavajući samita COP28 Sultan al-Jaber (Foto: AP/Kamran Jebreili)

Delegati iz skoro 200 zemalja dogovorili su se u srijedu na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Dubaiju da smanje upotrebu fosilnih goriva.

Sporazum je postignut poslije dvonedjeljnih pregovora i ima za cilj eliminaciju glavnih pokretača emisije gasova sa efektom staklene bašte koji zagrijavaju planetu.

Više od 100 nacija se zalagalo za još jaču definiciju, tražeći eksplicitno „postepeno ukidanje” fosilnih goriva.

Konačni sporazum umjesto toga poziva na „prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način, ubrzavajući akciju u ovoj kritičnoj deceniji”.

Pored postepenog ukidanja upotrebe fosilnih goriva, sporazum također poziva na utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2050. i ubrzanje tehnologije kao što je hvatanje i skladištenje ugljenika.

„Onima koji su se protivili jasnom spominjanju postepenog ukidanja fosilnih goriva u tekstu #COP28, želim da kažem da je to neizbježno, sviđalo se to njima ili ne”, napisao je generalni sekretar UN Antonio Guterres na društvenoj mreži X. „Nadajmo se da neće biti prekasno.”

Prema Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, fosilna goriva trenutno snabdijevaju oko 80 posto svjetske energije, uključujući dvije trećine električne energije.

Implementacija sporazuma biće u rukama pojedinačnih zemalja i kako one prilagođavaju sopstvene politike i investicije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG