Linkovi

Egipat i svijet: „Nasilje bilo koje strane nije odgovor na izazove sa kojima se Egipat suočava."


Predsjednik SAD Barack Obama osudio jučerašnje akcije egipatskih snaga sigurnosti i otkazao vojne vježbe američkih i egipatskih snaga.

Egipatska prelazna vlada odbija da se povuče usprkos međunarodnim osudama krvave racije na prosvjednike u kojoj je više od 500 ljudi ubijeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova je danas odobrilo sigurnosnim snagama da se koriste živom municijom kako bi zaštitili sebe i vladine institucije. Istovremeno je prelazna vlada obećala da će se suočiti sa terorizmom i sabotažama pristalica zbačenog predsjednika Mohameda Morsija. Prosvjednici su, inače, i danas izašli na ulice Alexandrije i Kaira zahtijevajući povratak demokratski izabranog Morsija.

Egipatsko ministarstvo zdravlja navodi da je u jučerašnjim sukobima snaga sigurnosti i prosvjednika ubijeno najmanje 525 osoba, a ranjeno više od 3.700 Muslimansko bratstvo navodi da je broj mrtvih prešao 4 i po hiljade. Posljednji talas sukoba izazvao je oštre osude lidera zapadnih zemalja i najviših zvaničnika muslimanskih država koje podržavaju Morsija.

Danas se iz Chilmarka, savezna država Massachusetts, gdje se nalazi na odmoru, Egipćanima i svjetskoj javnosti obratio i predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama, osuđujući jučerašnje akcije egipatskih snaga sigurnosti. On je, kako je istakao, otkazao vojne vježbe američkih i egipatskih snaga. U obraćanju iz ljetovališta na otoku Martha's Winyard američki predsjednik je, pored ostalog istakao:

"Mada želimo održati naše odnose sa Egiptom, tradicionalna saradnja ne može biti nastavljena dok građani Egipta ginu na ulicama. Jutros smo obavijestili privremenu vladu Egipta da otkazujemo zajedničke vojne vježbe predviđene idućeg mjeseca."

Gospodin Obama je saopštio da je zatražio od članova tima za nacionalnu sigurnost da analiziraju i procijene implikacije akcija koje poduzima egipatska privremena vlada i vojni vrh i dalje korake Sjedinjenih Država u kontekstu dosadašnjih američko-egipatskih odnosa.

Manal Omar, analitičarka Američkog instituta za mir iz Washingtona, vratila se prije nekoliko dana iz Egipta, gdje je sa predstavnicima više civilnih, građanskih oraganizacija razgovarala o američkoj ulozi u sadašnjoj egipatskoj krizi. Ključni zahtjev tih organizacija je da Sjedinjene Države podstiču i hrabre sukobljene strane na dijalag bez opredjeljivanja za bilo koju stranu, kaže Omarova i dodaje:

"Tražili su od mene po povratku u Washington ističem da, što god da se bude dešavalo, da Sjedinjene Države trebaju osuđivati nasilje, da se ne trebaju uključivati u ono što zagovaraju i rade ili jedni ili drugi, da trebaju promovirati principe za koje istinski žele da vide da su prihvaćeni i u Egiptu."

I glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Eduardo Del Buey je istakao da gospodin Ban Ki-moon osuđuje nasilje kojim se sadašnja egipatska vlast služi protiv demonstranata:

"Generalni sekretar čvrsto vjeruje da nasilje bilo koje strane nije odgovor na izazove sa kojima se Egipat suočava."

Skoro identičnu poruku izrekao je u Brusselsu i Peter Stano, glasnogovornik Evropske unije:

" Da istaknem još jednom... Naš stav je da nasilje ne vodi ni jednom rješenju i zato tražimo od svih strana da se potpuno suzdrže od nasilja."

U muslimanskim državama koje podržavaju zbačenog predsjednika Morsija oštro osuđuju postupke egipatske armije.

Islamisti su u Ankari skandiranjem tražili od egipatskog armijskog zapovjednika Abdela Fattaha el-Sissija da se povuče. Predsjednik Turske Abdullah Gul osudio je, kako je rekao, oružane napade egipatskih vlasti na civile i nazvao ih neprihvatljivim. I Morsijeve pristalice u Iranu i Qataru izriču slične optužbe.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati sudržali su se od osuda jučerašnjeg obračuna egipatskih snaga sigurnosti sa pristalicama svrgnutog egipatskog predsjednika. Obje te zemlje su protiv Morsijevog Muslimanskog bratstva i sadašnju egipatsku privremenenu vladu podržale su sa više milijardi dolara pomoći.
Egipat i svijet: „Nasilje bilo koje strane nije odgovor na izazove sa kojima se Egipat suočava."
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
XS
SM
MD
LG