Linkovi

Egipat se priprema za referendum o ustavnim promjenama


US Secretary of State Hillary Clinton shakes hands with a child as she takes an unannounced walk through Tahrir Square, in Cairo, Egypt, March 16, 2011
US Secretary of State Hillary Clinton shakes hands with a child as she takes an unannounced walk through Tahrir Square, in Cairo, Egypt, March 16, 2011

Clinton: 'Još mnogo toga treba učiniti a Sjedinjene Države su spremne da pomognu na svaki mogući način'

U Egiptu se u subotu glasuje na referendumu o ustavnim promjenama, prvom u nizu koraka s ciljem da se provedu reforme koje su tražene tijekom prosvjeda koji su dovele do odlaska bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti. Sjedinjene Države budno motre kojim se putem kreće ovaj njihov strateški saveznik u regiji.

Američka državna tajnica Hillary Clinton danas je iz prve je ruke vidjela pozive na promjenu u Egiptu dok je njena kolona vozila prolazila pokraj mase prosvjednika koji traže progres ispred ureda premijera. Prije toga američka je državna tajnica prošetala Trgom Tahrir, središtu pobune koja je dovela prošli mjesec do okončavanja starog poretka. "To je odlučan podsjetnik na moć ljudskog duha i univerzalne želje za slobodom, ljudskim pravima i demokracijom".

Međutim ona je također napomenula da je ono što ih čeka – citiramo – "kao da piju iz vatrogasnog šmrka": još mnogo toga treba učiniti a Sjedinjene Države su spremne da pomognu na svaki mogući način. Prva stvar na dnevnom redu jest subotnji referendum o ustavnim promjenama - jednostavno "Da" ili "NE" glasovanja o toma da li da se odobre ustavni amandmani kako bi se otvorio politički sustav ili da se ne usvoje. Mnogi iz oporbenog pokreta namjeravaju reći NE. Tvrde da su predložene promjene svojevrsne polumjere u najboljem slučaju i da se sprdaju s duhom demonstracija na Trgu Tahrir.

Ovo glasovanje prva je prepreka na putu promjene, a parlamentarni i predsjednički izbori predviđeni su unutar sljedećih šest mjeseci. Američki diplomati izražavaju zabrinutost. Jedan dužnosnik Državnog tajništva kaže da je zgusnuti vremenski okvir za glasovanje zastrašujući, posebno u zemlji koja nije imala prikladan politički proces posljednjih 30 godina.

Sa'id Sadek profesor je na Sveučilištu American u Kairu. On kaže da iako stvari djeluju komplicirano, postoje također razlozi za optimizam. "Ovih dana politika je u Egiptu fluidna. Vidimo akcije fundamentalista, mnoge trendove koji bi mogli djelovati uznemirujuće. Ali istovremeno, postoji sila protuteže koja naglašava sekularizam i civilno društvo".

Profesor Sadek također naglašava da bez obzira kakve Sjedinjene Države imaju strateške interese u Egiptu, me trebaju se miješati u tekuće događaje. "Tranzicijska razdoblja trebaju tehničke savjete i pomoć od prijateljskih zemalja kao što su Sjedinjene Države. Da vas podsjetim, egipatska revolucija nije imala nikakve veze s vanjskom politikom. Radilo se o domaćoj politici: okončavanju korupcije, okončavanju mučenja, okončavanje policijske države i okončavanje državne mafije. Nije bila riječ o egipatskim vanjskopolitičkim odnosima s Izraelom ili Sjedinjenim Državama ili s Europom ili s bilo kojom drugom stranom silom".

I dok Sjedinjene Države uspostavljaju delikatnu ravnotežu u svojim odnosima s prosvjednicima diljem regije, ljudi poput profesora Sadekaa imaju jednu jednostavnu poruku za Washington: ti pokreti traže unutarnje reforme i eventualna pomoć se treba ograničiti na to.

XS
SM
MD
LG