Linkovi

Egipat: Dosta je nasilja, potreban je mir i sigurnost


Na ulicama egipatskih gradova sve je više i Egipćanki
Na ulicama egipatskih gradova sve je više i Egipćanki

Pristalice zbačenog predsjednika Morsija obećavaju da će izlaziti na ulice sve dok Morsi ne bude vraćen na vlast, iako ih je više od 80 poginulo u nedavnim sukobima

Izgledi za smirivanje stanja u Egiptu su i dalje veoma mali. Muslimansko bratstvo poziva Egipćane koji podržavaju tu stranku da nastave sa uličnim protestima i zahtjevima da, sa predsjedničke funkcije zbačeni, Mohamed Morsi bude vraćen na funkciju predsjednika. Istvovremeno, lideri najuticajnijih država pozivaju sve egipatske frakcije i političke grupacije da dođu do kompromisa koji bi značio izlazak Egipta iz sadašnje krize.

Pristalice zbačenog predsjednika Morsija obećavaju da će izlaziti na ulice sve dok Morsi ne bude vraćen na vlast, iako ih je više od 80 poginulo u nedavnim sukobima. Na ulicama Kaira su i na stotine Egipćanki.

Hajar Ibrahim, jedna od Morsijevih pristalica, kaže:

"Na ulici sam da svijetu kažem da zbacivanje Morisija nije revolucija, nego nezakonit vojni puč."

Marš Egipćanki podudario se sa posjetom komesarke Evropke unije Catherine Ashton, prvog stranog zvaničnika koji se susreo sa zbačenim i zatvorenim Morsijem.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od senatora Johna McCaina i Lindseya Grahama da otputuju u Egipat idućeg tjedna i urgiraju na što bržim izborima. Ministar odbrane Chuck Hagel od zapovjednika egipatskih oružanih snaga Abdula Fattaha al-Sissija traži suzdržanost u sukobima sa prosvjednicima.

Sjedinjene Države i Evropa moraju izvršiti snažan pristisak na Egipat u pravcu dalje demokratizacije, ističe analitičar Richard Fontaine i dodaje:

"Najgori mogući ishod bio bi da Muslimansko bratsvo bude isključeno iz političkog procesa, da se ta stranka okrene nasilju ili savezništvu sa grupama spremnim na nasilje. To bi paraliziralo Egipat."

Detaljna mapa puta povratka demokratskim procesima koju zagovara egipatski vojni vrh mogla bi da bude jedan od temelja budućih procesa. Egipćanima je dosta nasilja i ono što žele je mir i sigurnost, bez obzira ko je na vlasti kaže jedan stanovnik Kaira:

"Želim sigurnost, želim da na ulicama ne bude opasno po nas. Ne treba nam ništa više. Nije bitno koje predsjednik, bitan je mir i sigurnost."

Za mir i sigurnost na ulicama egipatskih gradova za sada, nažalost, nema garancija.
Egipat: Dosta je nasilja, potreban je mir i sigurnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
XS
SM
MD
LG