Linkovi

Egipat: Danas i za sada mirno


U Kairu, glavnom gradu Egipta, danas je mirno nakon sukoba pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija i bezbjednosnih snaga koje su u srijedu preuzele potpunu kontrolu nad dva njihova kampa.

Kako javlja egipatsko Ministarstvo zdravlja u sukobima je poginulo najmanje 525 osoba, a povrijeđeno preko 3.700. Ti podaci drastično se razlikuju zavisno od izvora. U državi čiju vlast trenutno podržava vojska, uvedeno je vanredno stanje koje uključuje i policijski sat, kako u Kairu tako i u još deset egipatskih provincija.

Muhamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, u znak protesta podnio je ostavku na mjesto potpredsjednika u privremenoj vladi. Slamanje demonstracija osudile su zemlje u regiji, poput Turske i Irana, ali su to učinile i SAD i Evropska unija.

Američki državni sekretar John Kerry pozvao je egipatsku vojsku da organizira izbore i osudio prolijevanje krvi prilikom rastjerivanja pristalica svrgnutog predsjednika, islamiste Muhameda Morsija.

"Odgovornost je na prelaznoj vladi i vojsci da spriječe nasilje i predlože konstruktivne opcije, među kojim je i izmjena ustava i organiziranje općih i predsjedničkih izbora" - izjavio je šef američke diplomatije.
XS
SM
MD
LG