Linkovi

Egipćani na referendumu zbog novog ustava


Aleksandrija, 14. prosinac 2012
Aleksandrija, 14. prosinac 2012
S početkom glasovanja, u subotu, na referendumu o nacrtu kontroverznog novog ustava, pred glasačkim mjestima u Kairu stvorili su se dugi redovi. Zbog bojkota brojnih sudaca, koji moraju nadzirati tijek glasovanja, referendum se održava u dva kruga, dvije subote zaredom.

Skupina žena, stojeći u redu pred biralistem u središtu Kaira, pjevala je egipatsku himnu. Muškarci i žene glasovali su zasebno u školama na području glavnog grada i devet drugih pokrajina i izrazili svoje odobravanje ili neodobravanje novog ustava.

Vodeće oporbene vođe Egipta, među njima i Mohamed ElBaradei, koji vodi Nacionalnu frontu spasa, bodrili su svoje pristaše da glasuju protiv. Islamističke skupine, uključujući Muslimansku braću i tvrdolinijašku islamističku stranku Salafi al-Nour, pozivali su svoje pristalice da glasuju “Za”.

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi, koji je odbio odgoditi održavanje referenduma unatoč zahtjevima oporbenih čelnika i dobrog dijela sudaca, prikazan je na televiziji u trenutku predaje svojeg glasačkog listića na biralištu u blizini predsjedničke palače. Morsi je bio u pratnji velikog broja tjelohranitelja.

Pristaše i protivnici kontroverznog nacrta ustava sukobili su se samo nekoliko sati prije otvaranja biračkih mjesta u egipatskom lučkom gradu Aleksandriji. Amaterski video prikazuje skupine mladih muškaraca kraj Qaid Ibrahim džamije kako bacaju kamenje i praskavice jedni na druge.

Guverner Aleksandrije Hassan Prinz osudio je nasilje i apelirao na glasače da svoja mišljenja izraze putem glasačkih listića. Svaki građanin, naglasio je Prinz, ima pravo glasovati za ili protiv i odluku o budućnosti zemlje treba prepustiti glasačkoj kutiji. “To je demokracija,” rekao je on, “i moramo je prihvatiti.”

Bivši šef Arapske lige i neuspješni predsjednički kandidat Amr Moussa bio je kritičniji, govoreći o demokratskom procesu i njegovim potencijalnim rezultatima. Moussa je rekao da oporba nije osporila izbor Mohameda Morsija za predsjednika, ali da je ustav potpuno drugačija stvar jer njega bi, da bi on bio pravovaljan, zakonit, trebala prihvatiti većina.

Mnogi arapski analitičari ukazuju na činjenicu da je egipatska javnost podijeljena oko nacrta kontroverznog ustava koji je, prije 15 dana, nakon maratonske sjednice, odobrio krnji odbor sastavljen većinom od islamističkih članova.

Na biralištu Manial Island, u centru Kairu, broj onih za i protiv nacrta ustava je podjednak. Ahmed, diplomirani inženjer građevine kaže da se protivi dokumentu uglavnom zbog islamističke većine u odboru. “Glavni problem je da oni uvijek unose islamska pravila u politiku. Mi želimo da ta pravila budu odvojena jer imamo i kršćane i muslimane, možda i Židove.”

Omar, virolog, podržava dokument, smatra da će on Egiptu donijeti potrebnu stabilnost. Omar dodaje da podržava održavanje referenduma iako ima neke zadrške što se tiče samog nacrta ustava. Po njegovu mišljenju, glasovanje stvara pokret u političkom procesu u trenutku kad produženje tranzicijskog perioda nije dobra ideja.

Glasački su dužnosnici produžili današnje glasovanje za dva sata zbog velikog odaziva glasača.

Glasači u 14 egipatskih pokrajina dat će svoje glasove iduće subote. Nije još poznato kada će biti objavljeni konačni rezultati.
XS
SM
MD
LG