Linkovi

Rusija: Cijene naviše, vrijednost rublje naniže


Zbog unutarnjih ekonomskih slabosti i negativnog uticaja sankcija ocjene o budućem stanju ruske ekonomije revidirane su od „stabilno“ na „negativno.“

Ako Moskva nastavi sa dosadašnjom politikom prema Ukrajini ekonomska snaga Rusije, zbog sankcija na koje se odlučuju Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje, mogla bi biti umanjena za blizu 2 odsto upozoreno je danas iz Svjetske banke. Premda najviši ruski zvaničnici ističu da većih posljedica neće biti, ekonomisti ukazuju na činjenicu da su krupni investitori, da bi izbjegli finansijske rizike, uveliko počeli da povlače kapital iz Rusije. Kako vrijeme odmiče, kako politički i ekonomski pritisak na Rusiju raste sve je više nagovještaja novih ekonomskih nevolja.

Ruska ekonomija je deveta po snazi u svijetu. Da li će moći da podnese udare kojima izložena i kojima će biti izložena?

Prošlogodišnji rast bio je skroman - 1,3 odsto. Ove godine ni tako skromnog rasta gotovo sigurno neće biti. Vrijednost ruskih dionica već je pala za skoro 14 procenata, rublja je devalvirala za 11 odsto u odnosu na dolar, ovomjesečna inflacija je 7 posto.

Zbog unutarnjih ekonomskih slabosti i negativnog uticaja sankcija ocjene o budućem stanju ruske ekonomije revidirane su od „stabilno“ na „negativno“ kaže ekonomski i finasijski analitičar John Chambers i dodaje:

"Loša klima za investiranje i raspoloženje investitora jedan su od povoda za upozoravajuće, pa i negativne, procjene o ovogodišnjem ekonomskom rastu u Rusiji. Ekonomske prognoze i za slijedeću godinu su negativne. Ruska ekonomija je, jednostavno rečeno, izbačena iz ravnoteže."

Od početka ukrajinske krize investitori su iz Rusije povukli 70 milijardi dolara. German Gref, čelnik Sberbanka, ruske banke u državnom vlasništvu, kaže da bi Rusija mogla skliznuti u ekonomsku recesiju ako se takav trend nastavi:

"Sve će ovisiti od budućeg razvoja situacije. Ako izvlačenje kapitala iz Rusije dostigne cifru od 100 milijardi dolara, ekonomski rast će ove godine biti ravan nuli."

Rusija nije bespomoćna. Državna, centralna banka ima dovoljno finansijskih poluga da amortizira istjecanje kapitala iz Rusije. Moskva bi mogla uzvratiti obustavljanjem izvoza gasa u Evropu. Trećina ukupne evropske potrošnje gasa je gas iz Rusije. Ekonomski analitičar Mark Hamrick kaže da je Evropska unija svjesna te opcije i dodaje:

"Šta usljed nenamjeravanih posljedica eskalacije krize. Šta će se dešavati ako Rusija obustavi isporuke gasa? A Evropa zatim reagira eskaliranjem sankcija. Snabdijevanje Evrope gasom će postai krupno pitanje."

Ako se to desi ekonomske nevolje mogle bi se proširiti i svijetom. Rusiji će biti najteže jer više od polovine državnog bužeta puni se izvozom gasa.

Jedan od pouzdanih pokazatelja negativnih sankcija su posljedice koje počinju osjećati prosječni građani, kaže, putem Skypa, profesor ekonomije na univerzitetu Boston Igor Lukes:

"Mislim da će ono što će se morati desiti biti negativan uticaj sankcija na dostignuti životni standard u Rusiji. To će rezultirati i smanjivanjem sadašnjeg entuzijazma ruske javnosti prema Putinu."

Negativan uticaj sankcija prosječni ruski građanin već osjeća. Cijene namirnica i uvoznih proizvoda su značajno povećane. Dosta je i Moskovljana koji su imali problema da u bankama prema kojima su usmjerene američke i evropske sankcije obave neke od uobičajenih transakcija.
Rusija: Cijene naviše, vrijednost rublje naniže
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
XS
SM
MD
LG