Linkovi

SAD: „Mala banka velikog srca“


I Randal Jackson je nakon gubitka zaposljenja mogao ostati bez krova nad glavom. Posljednje što je očekivao od Fith Third Bank-a je pomoć u ponovnom zapošljavanju.

Oduzimanje kuća i stanova zbog nemogućnosti urednog otplaćivanja kredita u posljednjih godinu, dvije je u velikom padu. Ipak, i sada više hiljada Amerikanaca svakog mjeseca gubi krov nad glavom jer nisu u stanju na vrijeme i svakog mjeseca platiti kreditnu ratu. To je još uvijek jedna od krupnih poljedica ekonomske recesije i nedovoljno brzog ekonomskog oporavka Sjedinjenih Država. Banke i kreditno-financijske kompanije koje su dale kredite za kupovinu kuća i stanova su rigorozne kada je u pitanju kašnjenje u otplatama i u većini slučajeva pokreću proceduru oduzimanja kuće ili stana i prodaje drugom kupcu. Pri tome finansijski gube, ali naravno mnogo manje. Rijetki, vrlo rijetki su primjeri banaka i kreditnih kompanija koje pokušavaju i uspijevaju dužnicima te vrste olakšati nevolje i omogućiti im predah ili povoljnije uvjete otplate. Jedan od tih rijetkih primjera je Fifth Third Bank, mala banka velikog srca, kako kažu njeni dužnici.

Od 2007. godine do sada više od 5 miliona američkih porodica ostalo je bez krova nad glavom zbog neuredne ili poptuno obustavljene otplate stambenog kredita. I Katrini Holmes to se lako moglo desiti. Nekoliko tjedana nakon kupovine kuće ostala je bez posla. Očekivala je da će banka, davalac kredita poduzeti uobičajeno:

"U Fifth Third Bank-u mogli su reći... napusti kuću.... Ali nisu. Bila sam spremna na najgore, ali nisam se morala nositi sa tim najgorim."

Slučaj Katrine Holmes je jedan uspješnih primjera odluke menadžementa Fifth Third Bank-a da, zapošljavanjem specijaliste za problematiku zapošljavanja, pomogne naći posao otpuštenim dužnicima stambenih kredita. Uz bančinu pomoć Katrina Holmes je ubzro našla zapoljenje i nastavila uredno otplaćivati kredit.

Larry Magnesen, predstavnik banke ističe:

"Gubljenje doma je velika nevolja za svaku porodicu. Nije dobro ni za kreditore, jer i oni gube značajan dio novca u tom procesu. Bankama ne trebaju ti domovi, oni su poslovno opterećenje. Ovo što mi pokušavamo je dobro rješenje za obje strane."

I Randal Jackson je nakon gubitka zaposljenja mogao ostati bez krova nad glavom. Posljednje što je očekivao od Fith Third Bank-a je pomoć u ponovnom zapošljavanju.

"Bio sam šokiran kada mi je Banka ponudila da učestvujem u njenom programu zapošljavanja. Prihvatio sam, i to je jedna od mojih najboljih odluka."

Program dugoročnog zapošljavanje Fifth Third Bank-a traje 16 tjedana. U najkraćem, to je analiza realnih mogućnosti i priprema za ono najizglednije. Bančin partner u tom programu je firma NextJob, čiji izvršni direktor John Courtney kaže:

"Prvi dio programa je pomoći povratiti samopouzdanje osobama ostalim bez posla. Drugi dio je analizirati sve njihove mogućnosti i ranija radna iskustva. Treći dio je pripremiti ih za apliciranje, intervjue, pa i određenu vrstu samo-reklame u razgovoru sa potencijalnim poslodavcem."

Banke, kreditne i finansijsje firme značajno su, neodgovarajućom poslovnom i kreditnom politikom doprinijele stvaranju nepovoljnih okolnosti koje su rezultirale padom Sjedinjenih Država u ekonomsku recesiju. I morale bi biti dio solucija ekonomskog oporavka ističe gospodin Magnesen:

"Bilo je mnogo krupnih finansijskih malverzacija i olakog davanja kredita što su nas prije desetak godina gurnule u krizu. I najmanje što sada možemo je mnogim Amerikancima pružiti ruku da lakše prevladaju nevolje."

Program ponovnog dugoročnog zapošljavanja dužnika po stambenim kreditima Fithh Third Bank-a koji su ostali bez posla uspješan je 40 odsto slučajeva. Na nivou Sjedinjenih Država procenat ponovnog dugoročnog zapošljavanja je 11 odsto.

SAD: „Mala banka velikog srca“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG