Linkovi

Posljedice ekonomske krize vidljive su i na Plaza Mariachi u Los Angelesu


Posljedice ekonomske krize vidljive su i na Plaza Mariachi u Los Angelesu
Posljedice ekonomske krize vidljive su i na Plaza Mariachi u Los Angelesu

Mariachi glazbenici okupljaju se u Los Angelesu u potrazi za poslom

Za mnoge Meksikance, koji traže posao, Sjedinjene su Države dugo bile obećana zemlja. Tako je bilo i za mariachi glazbenike, no ekonomski problemi su to promijenili. To se može dobro vidjeti i na takozvanoj Mariachi Plazi u centru Los Angelesa gdje se glazbenici okupljaju čekajući na uposlenje.

U devetnaestom stoljeću počela je tradicija migracije glazbenika iz Meksika u Los Angeles, koji je jedan od centara mariachi glazbe izvan domovine. Oni glazbenici koji imaju sreće sviraju po restoranima, a ostali se skupljaju na trgu istočno do samog centra Los Angelesa zvanom Mariachi Plaza, gdje pod vrućim suncem čekaju na posao. David Martin i drugi glazbenici, odjeveni u tradicionalnu nošnju optočenu srebrom, redovito dolaze na ovaj trg u nadi da će biti unajmljeni da sviraju na obiteljskim svečanostima kao što su vjenčanja i drugi posebni događaji. Martin, koji se ovime bavi već 54 godine, kaže da se recesija negativno odrazila i na njegov posao.

„Mnogo, mnogo lošije, preko 50 posto slabije nego prije. Toliko je loše da su se neki mariachi glazbenici vratili u Meksiko. Neki su jednostavno odustali, dok drugi jedva preživljavaju,“ kaže David Martin, koji dodaje da je, kad je ekonomska situacija bila dobra, i po osam glazbenika išlo svirati zajedno na privatne zabave, a sad ih obično ide po pet. Mnogi glazbenici veterani kažu da je loša ekonomija dovela do još jednog problema.

„Neki glazbenici snižavaju cijene, neki od njih i ne sviraju baš dobro, što stvara loš dojam. Ljudi misle da mi nismo profesionalci i ne upošljavaju nas,“ dodaje on.

Martin kaže da su glazbenici nedavno osnovali svoj sindikat, čiji su se članovi obvezali da će održavati minimalnu cijenu od barem 50 dolara na sat po glazbeniku. Međutim neki su spremni svirati i za manje. Carlos Pacheco radi na aerodromu i svira mariachi glazbu kao posao sa strane, jer treba novce da bi kupio kuću.

„Ako mogu dobiti gažu ne bi se bunio za smanjenje satnice za pet do 10 dolara na sat, to nije baš neka velika razlika,“ pojašnjava Carlos. Međutim, kaže da postoji bojazan da će publika navići plaćati nižu cijenu, što bi se moglo nastaviti i kad se, za nekoliko godina, ekonomija oporavi.

XS
SM
MD
LG