Linkovi

Ekonomska upotreba dronova sve veća


Američke vlasti odobrile su prvu upotrebu komercijalnih bespilotnih letjelica, dronova, pokrenuvši tako novu poslovnu granu za koju se očekuje da će stvoriti hiljade novih poslova i obrnuti milijarde dolara.

Bespilotne letjelice će, za sada, vršiti nadzor nad naftnim postrojenjima u udaljenim dijelovima Aljaske. Ali, to je tek prvi korak u pravcu regulacije pravila čiji je cilj održavanje sigurnosti na već prenapučenom nebu, ali tako da brojnim poduzetnicima omogući da stvore sasvim novu industriju.

Dronovi sa kamerama mogu snimati zadivljujuće video snimke, dajući gledaocima osjećaj da i sami lete…

Kreacija takvih prizora za filmove ili televiziju nekad je zahtijevala vrlo skupe letjelice sa posadom. Ali, rapidno usavršavanje kompjutera, softvera, komunikacija i elektronike, zajedno sa mnogo uspjelih i neuspjelih proba entuzijasta - pokazalo je da dronovi od svega nekoliko hiljada dolara mogu obaviti i zahtjevnija snimanja, ali i druge i drugačije zadatke, kojih je sve više i više. Kompanija internetske prodaje Amazon eksperimentira sa dostavom paketa dronovima.

Kalifornijski univerzitet Davis isprobava japanske dronove u poslu zaprašivanja insekticidima, u nadi da će to biti precizniji i jeftiniji način od prskanja običnim avionima ili sa tla.

Rukovodilac Medjunarodnog udruženja za sisteme bespilotnih letjelica Michael Toscano se, kako kaže, nada da će američki zvaničnici uskoro definirati pravila koja će njihovim i drugim dronovima omogućiti da lete bezbjedno, podalje od drugih letjelica i tako ovoj industriji u povoju omogućiti da raste i razvija se.

Već u prve tri godine ekonomska korist će biti veća od 13,6 milijardi dolara i oko 70 hiljada novih radnih mjesta.,kaže Toscano.

Eksperti kažu da dron-industrija, uključujući i male poduzetnike i ogromne tehnološke kompanije, raste geometrijskom progresijom.

U intervjuu putem Skype-a iz Hong Konga, Direktor dron kompanije Team BlackSheep, Raphael Pirker, kaže da njegov posao sazrijeva od zabavnog hobija u jedan ozbiljan posao i dodaje:

Sad smo već u fazi da su vlasnici poslova itekako uključeni i da temeljna računica radi. Oni, na primjer, kalkuliraju troškove filmske ekipe sa helikopterima i uporedjuju ih sa troškovima ekipe koja radi sa dronovima, koje su koristi od toga i koliko je slika dobra.

Eksperti očekuju da će kompanije više koristiti manje, relativno jeftine dronove i da će to, ustvari, donijeti promjene u društvu. Profesor Keith Hayward iz Kraljevskog Aeronautičkog Društva u Londonu, takodje je govorio putem Skype-a.

To će sigurno napraviti razliku, značajnu razliku, ali ne baš revoluciju u smislu organizacije cjelokupnog društva.

Vojne bespilotne letjelice proizvode i koriste Sjedinjene Države i mnoge druge zemlje. One su igrale kontroverznu ulogu u špijuniranju i vodjenju ratova. I to će ostati tako. Vojni dronovi, u mnogim slučajevima, podsjećaju na borbene avione, po tehnološkoj složenosti, veličini i multimilionskim cijenama.

Za razliku od njih, komercijalni dronovi su se razvili iz dječijih modela aviona sa radio upravljanjem. Oni su jeftini, teški obično oko jednog kilograma i vjerovatnije je da će oni prije raznositi pizze nego bombe.
XS
SM
MD
LG