Linkovi

SAD i Evropa: Finansijske glavobolje i jednih i drugih


Od brzine skraćivanja redova onih koji traže posao ovisiće i brzina ekonomskog oporavka
Od brzine skraćivanja redova onih koji traže posao ovisiće i brzina ekonomskog oporavka

Evropski lideri još uvijek ne nalaze prave načine za rješenja dužničkih i budžetskih kriza. Za razliku od Evrope, u Sjedinjenim Država ima naznaka da bi ekonomski pesimizam mogao biti umanjen.

Dvije analize, jedna o ekonomskom stanju duha prosječnih Amerikanaca, druga o osjećaju sigurnosti prosječnih Evropljana, u ova ekonomski, a posebno financijski krizna i neizvjesna vremena, ukazuju da dvije činjenice koje u suštni znače jedno te isto.

U Sjedinjenim Državama samopouzdanje potrošača, njihova spremnost da potroše, je na najnižem nivou u posljednjih 16 mjeseci. Na prostoru Evropske unije indeks ekonomskog optimizma po šesti put je na nivo nižem od prethodno iskazanog. U najkraćem pesimizam je karakteristika sadašnjeg gledanja na ekonomski oporavak sa obje strane Atlantika.

Ekonomski rast u Sjedinjenim Državama u proteklom dijelu godine je skromnih 1 odsto, a kako ističe Gary Burtless, ekonomista instituta Brookings, političke povuci-potegni rasprave o nacionalnom deficitu i povećanju granice duga američke vlade ukupno raspoloženje učinili su nepovoljnijim:

Gary Burtless
Gary Burtless

„Ništa što je u proteklom dijelu godine Kongres učinio nije i neće podstaći ekonomski rast. Vjerojatno je da će u narednih 12 mjeseci stvari biti i gore.“

Neminovno kresanje budžetske potrošnje i smanjivanje nacionalnog duga u Sjedinjenim Državama može povećati rizik pada u novu ekonomsku recesiju.

U Evropi slabi su izgledi za ekonomski rast. Primjera radi, privredni rast Njemačke, najsnažnije među 17 zemalja koje koriste euro, u drugom kvartalu ove godine bio je samo jednu desetinu procenta.

Iain Begg
Iain Begg

Finansijska kriza u zoni eura, u kojoj je stanje u Grčkoj najteži teret, mogla bi imati domino efekat i na Sjedinjene Države, upozorava Iain Begg sa londonske Škole za ekonomiju i dodaje:

„Mislim da već znamo posljedice moguće nove finansijske pošasti, jer se živo sjećamo 2008. i onoga što je slijedilo nakon propasti američkog finansijskog giganta Lehman Brothers. Finansijsko tržište o obje strane Atlantika, a i cijelog svijeta je neraskidivo povezano. Tako i rizici.“

Vincent Reinhart, ekonomista instituta Enterprise, smatra da zbog globalne finansijke neizvjesnosti u ulagači mogu povući novac iz bankarskog sistema i objašnjava:

Vincent Reinhart
Vincent Reinhart

„Suština i veličina finansijskih problema čini da se krupni investitori ustežu, strahuju pred rizikom. Takvo stanje odražava se i na vrijednosti na berzanskim tržištima.“

Evropski lideri još uvijek ne nalaze prave načine za rješenja dužničkih i budžetskih kriza. Za razliku od Evrope, u Sjedinjenim Država ima naznaka da bi ekonomski pesimizam mogao biti umanjen.

Na skorom, septembarskom, sastanku Odbora za tržište američke Centralne banke biće riječi o novim ekonomskim podsticajima, a i predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama najavio je da će slijedećeg tjedna predočiti nove inicijative koje bi američke kompanije podstakle na masovnije zapošljavanje.

XS
SM
MD
LG