Linkovi

Djelatnik UN-a umro od ebole u bolnici u Leipzigu


Bolnica St.Georg u Leipzigu u kojoj je pacijent umro
Bolnica St.Georg u Leipzigu u kojoj je pacijent umro

Medicinska sestra Nina Pham, koja se zarazila ebolom kada je njegovala prvog pacijenta koji je preminuo u Sjedinjenim državama, dobila je transfuziju krvi dr. Kenta Brantly-ja prvog amerikanca koji je prebolio ebolu.

Nina Pham je treća žrtva ebole koja je primila Brantly-jevu krv u kojoj su antitijela protiv virusa ebole. Transfuziju njegove krvi dobili su dr. Rick Sakra, koji je ozdravio, i novinar Ashoka Mukpo čije se stanje poboljšava.

Dok strahovanje od ebole raste, osnivač Facebooka Mark Zuckeberg i njegova supruga su danas objavili da će donirati 25 miliona dolara Fondaciji američkog centra za kontrolu zaraznih bolesti, te da će pomoć biti usmjerena najugroženijima zemljama, Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu.

Predstavnici bolnice St. Georg u Leipzigu su saopćili da je 56-godišnja osoba sinoć umrla usprkos intenzivnom medicinskom tretmanu. Misija UN-a u Liberiji je prošle sedmice objavila da su rezultati testova 6 oktobra pokazali da je jedan od njenih djelatnika zaražen ebolom, ali da nijedna od 41 osobe koje su možda dolazili u kontakt nije pokazala nikakve simptome. U Sjedinjenim državama, vlasti savjetuju bolnice da razmotre svoj pristup u pružanju njege pacijentima koji boluju od ebole, nakon prvog slučaja prenosa virusa unutar zemlje. Doktor Tom Frieden, koji se nalazi na čelu Centra za kontrolu i spriječavanje bolesti, rekao je da vlasti istražuju na koji je način medicinska sestra u Dalasu postala prva osoba zaražena virusom u Sjedinjenim državama. On je rekao da se za slučaj Nine Pham može kriviti nepoznato kršenje protokola. Ona je pružala njegu Liberijcu koji je bio prva osoba koja je umrla od ebole u Sjedinjenim državama.

Udvostručićemo trening, obrazovanje i pomoć u čitavom zdravstvenom sistemu putem profesionalnih udruženja, bolnica, organizacija i pojedinaca. Doprijećemo do odjela za zdravlje na državnom i lokalnom nivou kako bi skrenuli pažnju na opasnost od ebole i povećali sposobnost brze reakcije, rekao je doktor Frieden.

Centar nadgleda 48 bolničkih radnika koji su pružali njegu ili su bili u kontaktu sa Liberijcem koji je umro u Dalasu. Doktor Frieden je pozvao bolnice da nadgledaju pacijente koji imaju visoku temperaturu ili simptome ebole koji su u posljednje 3 sedmice putovali u zapadnu Afriku. Epidemija ebole je do sada odnijela više od 4 hiljade života u Liberiji, Gvineji i Sierra leoneu.

Jučer je većina zdravstvenih radnika u Liberiji došla na posao, usprkos pozivima na štrajk. Udruženje zdravstvenih radnika u toj zemlji poziva da se radnicima da dodatna plata za hazardni rad i moguće izlaganje virusu ebole.

Doktorica Margaret Chen, generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, kaže da epidemija ebole predstavlja prijetnju za vlade i društva u zapadnoj Africi. Ona je na konferenciji na Filipinima, rekla da epidemija pokazuje da svijet nije spreman za opasne hitne situacije vezane za javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG