Linkovi

Eksperimentalna vakcina za ebolu


Djelovi Afrike pogodjeni epidemijom Ebole
Djelovi Afrike pogodjeni epidemijom Ebole

U studiji objavljenoj juče u časopisu Nature Medicine, istraživači iz Američkih instituta za zadravlje navode da je eksperimentalna vakcina proizvela dugi imunitet protiv tog smrtonosnog virusa.

U jučerašnjoj emisiji mreže NBC, Meet the Press, predsednik Barak Obama je rekao da će američka vojska pomoći u borbi protiv virusa ebole, koji je od marta u zapadnoj Africi usmrtio više od 2.000 ljudi.

„Moraćemo da angažujemo američke vojne resurse da bi recimo tamo uspostavili izolacione jedinice i opremu, te obezbedili sigurnost za zdravstvene radnike koji pristižu iz zemalja širom sveta. Ako to postignemo, još uvek će proći više meseci pre nego što ebola može da se stavi pod kontrolu u Africi. Ali ne bi trebalo da stigne do nas. A sad ovo je poslednja stvar koju ću istaći. Ako ne uložimo napor sada i ovo se proširi ne samo širom Afrike već i drugih delova sveta, postoje izgledi da virus mutira. Tada postaje lakše prenosiv.“

U medjuvremenu, vlasti u Sijera Leoneu izdale su naredjenje gradjanima da ostanu kod kuće tri dana ovog meseca delimično u nastojanju da se obustavi širenje virusa ebole.

Humanitarna grupa Lekari bez granica kritikovala je tu meru, rekavši da bi mogla da dovede to toga da gradjani kriju infekcije. Stručnjaci su u više navrata saopštili da karantini i zatvaranja granica ne pomažu u kontroli ebole. Oni preporučuju preglede i momentalno lečenje obolelih.

Prošlomesečno ograničenje kretanja gradjana u Monroviji, glavnom gradu Liberije, izazvalo je nemire. Epidemija ebole još od marta vlada u Liberiji, Gvineji, Siera Leoneu i Nigeriji.

XS
SM
MD
LG