Linkovi

Napredak u razvoju vakcine protiv ebole


Istraživači su pronašli vakcinu protiv ebole koja je zaštitila majmune od smrtonosnog virusa. Najavljeno je da će testovi na ljudima početi ranije zbog loše situacije u Zapadnoj Africi.

Naučnici moraju da provere kako vakcina deluje kada se da ljudima. U Nacionalnim centrima za zdravlje, doktor Entoni Fauči će nadgledati testiranje.

"Morate da uravnotežite potrebu za dobijanjem potencijalno delotvorne vakcine za osobe kojima je potrebna što je pre moguće, a da je istovremeno napravite na način da možete da dobijete smislene informacije o tome da li je delotvorna ili nije i da li će napraviti štetu" - kaže dr Fauči i dodaje da je dokazivanje bezbednosti vakcine najvažnije, "imamo iskustvo sa vakcinama kada zapravo mislite da će sprečiti infekciju, a one pogoršaju situaciju.”

Ako sve bude dobro, sledeći korak je veće istraživanje u zemljama gde se pojavila ebola ali i to mora da bude urađeno na naučnoj osnovi. Oni koji dobiju vakcinu moraju da budu pod nadzorom. Doktor Fauči ističe da su probe vakcine različite od stvaranja eksperimentalnih lekova za tretiranje ebole.

"To nije kao lek koji date veoma bolesnoj osobi koja nema drugi izbor. Vakcina se daje zdravoj osobi tako da je ideja, da je vakcina pre svega bezbedna, mnogo više ubedljiva kada radite sa nekim ko je potpuno zdrava osoba u odnosu na nekog ko je beznadežno bolestan i nema terapiju, već mu je potrebno bilo šta. To su dva potpuno različita scenarija", priča dr Fauči.

Jedan od najvećih problema je nedostatak infrastrukture u zemljama u kojima se pojavila epidemija, manjak lekara, zaštitne opreme, nedovoljan broj centara za tretiranje ili lekova za pomoć obolelim pacijentima. Svetska zdravstvena organizacija zatražila je pola milijarde dolara za borbu sa tim problemima.

Ako veće testiranje bude odobreno, ono će početi početkom naredne godine. Doktor Fauči kaže da se nada da će situacija u Zapadnoj Africi biti pod većom kontrolom do tada. Ipak, on kaže da i ako se potvrdi delotvornost vakcine, to nije odgovor na trenutnu situaciju.

"Imamo epidemiju. Nemamo vakcinu pa je to pitanje hipotetično. Nemamo lekove pa je i to hipotetično. Trenutno, ono što imamo je mogućnost kontrole infekcije, izolacija, karantin i praćenje kontakata. To je ono što će dovesti ovu epidemiju pod kontrolu", zaključuje dr Fauči.

Zdravstveni zvaničnici kažu da su oprez i preventivne mere i dalje najbolja odbrana protiv bolesti.

XS
SM
MD
LG