Linkovi

Kvalitetna prehrana u ranoj dobi ključna za smanjivanje siromaštva


Kvalitetna prehrana u ranoj dobi ključna za smanjivanje siromaštva
Kvalitetna prehrana u ranoj dobi ključna za smanjivanje siromaštva

Djeca koja su neuhranjena u razdoblju od otprilike prvih tisuću dana postojanjamogu imati fizičkih nedostataka, i imaju veći rizik oboljevanja i veću smrtnost nego li djeca koja se pravilno i dovoljno hrane

Jedno novo izvješće objavljeno pred Svjetski dan hrane skreće pozornost na kratko razdoblje ranog djetinstva kao najkritičnije vrijeme u kojem se treba boriti protiv gladi – i smanjiti siromaštvo.

Izvješće o globalnom indeksu gladi za 2010. godinu što ga je objavio Međunarodni institut za istraživanje politike hrane navodi da su stručnjaci nedavno došli do zaključka da podhranjenost u vremenu od začeća do druge godine života može imati ozbiljne i dugoročne posljedice.

Djeca, koja su neuhranjena u razdoblju od otprilike prvih tisuću dana postojanja, mogu imati fizičkih nedostataka, i imaju veći rizik oboljevanja i veću smrtnost nego li djeca koja se pravilno i dovoljno hrane. Spriječavanje gladi pruža priliku djeci da se razviju i fizički i mentalno, kaže Marie Ruel iz Međunarodnog instituta za istraživanje politike hrane. “Veća je vjerojatnost da će biti uspješni u školi, te da će dulje ostati u školi. Što se tiče odraslog života, pokazali smo da će djeca koja se bolje hrane, kasnije u životu zarađivati više, i to za čak 46 posto."

Gospođa Ruel kaže da to znači da produktivnost čitave zemlje i budućih generacija ovisi velikim dijelom o prvih tisuću dana života. “Zbog toga se svi koncentriramo na poboljšanje prehrane u tih prvih tisuću dana, jer nakon toga, šteta je već učinjena, i teško je nadoknaditi propušteno".

Informacije o prehrani i razvoju djece polako se prikupljaju već desetljećima. No, gospođa Ruel dodaje da suglasnost znanstvenika po ovom pitanju sama po sebi neće riješiti problem.“Nije dovoljno da nutricionisti spoznaju da je intervencija neophodna, ako političari, kao i oni koji donose odluke, te oni koji te odluke sprovode na terenu, ne stoje uz nas".

Gospođa Ruel dodaje da se čini kako političari polako počinju shvaćati situaciju. Mnogi veliki donatori, kao i Ujedinjeni narodi razvijaju programe pomoći trudnicama i vrlo maloj djeci. Njihov je cilj poboljšanje prehrane ili dopuna prehrane. Oni, također, poboljšavaju pristup skrbi za trudnice, te promoviraju dojenje u prvih šest mjeseci života.

Marie Ruel kaže da su u 80-im godinama prošlog stoljeća uspjeli smanjti neuhranjenost djece na Tajlandu, tako što su pronašli velik broj volontera koji su putovali zemljom i davali savjete o zdravlju i prehrani. “Vrlo su aktivno promovirali raznolikost prehrane i dobre prehrambene navike. Dakle, dostavljali su ljudima hranu, ali su ih i obrazovali o najboljem načinu uporabe hrane, za njih same, kao i za njihovu djecu".

Gospođa Ruel kaže da različite zemlje imaju različite pristupe za smanjenje neuhranjenosti djece. No, dodaje ona, napredak na tom pitanju neće biti postignut sve dok se naglasak ne stavi na ključnih prvih tisuću dana života.

XS
SM
MD
LG