Linkovi

Proizvođač gitara Gibson pod istragom zbog uvoza bespravno posječene drvne građe


Proizvođač gitara Gibson pod istragom zbog uvoza bespravno posječene drvne građe
Proizvođač gitara Gibson pod istragom zbog uvoza bespravno posječene drvne građe

Amerika svake godine uvozi drvenu građu u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara. Kako je to drvo raslo i je li legalno posječeno - tim se pitanjima bavi novi zakon koji zabranjuje uvoz proizvoda od bespravno posječenog drva te prijeti oštrim novčanim kaznama američkim tvrtkama koje krše zakon, kao i zatvor i oduzimanje ilegalnog drveta

Prije šest mjeseci, agenti američke vlade zaplijenili su pošiljku ilegalno posječenog ružinog drveta s Madagaskara, u tvornici gitara tvrtke Gibson, u gradu Nashvilleu u saveznoj državi Tennessee. Ova glasovita tvrtka za glazbala već je duže vrijeme pod istragom zbog kršenja nedavno izmijenjenog federalnog zakona koji zabranjuje uvoz ilegalno posječenog drveta i šumskih proizvoda. Rosanne Skirble objašnjava kako će novi zakon umanjiti
nezakonitu trgovinu drveta i pomoći u zaštiti ugroženih svjetskih šuma.

Sjedinjene su Države jedan od najvećih svjetskih potrošača drva i proizvoda od drva. Dok veliki dio tog drva potječe iz američkih šuma, Amerika svake godine uvozi drva u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara. Kako

je to drvo raslo i je li legalno posječeno postala su temeljna pitanja od kada je američki Kongres 2008. godine, izglasovao izmjene i dopune, 100 godina starog, dijela zakona o zaštiti okoliša. Izmijenjeni zakon zabranjuje uvoz proizvoda od bespravno posječenog drva, i prijeti oštrim novčanim kaznama američkim tvrtkama koje krše zakon, kao i zatvor i oduzimanje ilegalnog drveta.

Allan Thornton je predsjednik Agencije za istrage okoliša, neprofitna udruge iz Washingtona koja istražuje ilegalnu sječu stabala u svijetu. "Dok smo pratili transport drva kroz zemlje kao što su Singapur, Malezija, Tajvan i Kinu te Sjedinjene Države ili Japana i zemalja Europske unije, postali smo postupno svjesni da je bespravna sječa sveprisutna diljem svijeta“.

Opseg bespravne sječe varira medju zemljama izvoznicama kao i vrstama drveta. Prema izvješću Agencije za istragu okoliša, u nekim zemljama je iznosi od 60 do 80 posto. Thornton kaže da će nove izmjene i dopune zakona biti upozorenje za svakoga tko želi sudjelovati u unosnoj trgovini u drvenih proizvoda na američkom tržištu, na kojem je prema procjenama deset posto od uvoznog drveta ilegalno: "Svatko želi izvoziti u Sjedinjene Države i to stvara veliki poticaj za proizvođače i izvoznike da posluju u skladu s novim zakonom. To također stvara veliku prepreku za one koji žele izvoziti ili trgovati ilegalnim proizvodima od drveta“.

Thornton je ohrabren time kako je zakon primljen od strane izvoznika i zajednica koje ovise od šuma, koje gledaju na svoje lokalne šume kao izvore goriva, hrane i života. Njegova je agencija partner u novoosnovanom Savezu za zakonitost šuma, globalne inicijative koja uključuje poslovne, vladine i neprofitne udruge. Fokus, kaže Adam Grant, koji rukovodi programom za Institut za svjetske sirovine, je pomoći toj industriji da odgovori na neka osnovna pitanja: "Gdje si kupiti drvo? Koliku količinu? Koja je vrijednost i je li legalno? Nakon što ste dobili tu informaciju bit ćete u mogućnosti razlikovati između rizične kupovine i manje rizične“.

Grant kaže da će Savez razviti internetski program jednostavan za korištenje za pomoć tvrtkama proći kroz pravo minsko polje pravnih i ekološkim propisa: "To će vjerojatno biti program baziran na zemljopisnoj karti na internetu, ako želite kupiti nešto u nekoj državi, možete kliknuti na tu zemlju i na manju regiju i doći do podataka. Od onoga što zahtijevaju pravni propisi te države, do koliko je rizično tamo kupovati, vrste drveta koju kupujete, kakve su posljedice kupnje… tako da možete donijeti odluku temeljenu na informacijama“.

Još jedan partner u Savezu za zakonitost šuma je Međunarodna udruga za drvene proizvode, grupa koja je predstavnik 200 tvrtki, uglavnom iz Sjedinjenih Država. Brent McClendon je njen izvršni dopredsjednik, koji kaže da je poduzimanje koraka kako bi se osigurala legalnost trgovine dobro za okoliš ali dobro i za posao. McClendon dodaje da je to prilika za prikupljanje drveta na održivi način kao i za pristup novim tržištima u skladu s novim zakonskim uvjetima. Kaže da Europska unija i Australija razmatranja usvajanje sličnih pravila na zaustavljanju ilegalne trgovine drvetom.

XS
SM
MD
LG