Linkovi

Američka vlada ne pokazuje znakove smanjenja korištenja dronova


Američke zračne snage sada treniraju dodatni broj operatora dronova nego konvencionalnih pilota.

Američka vlada ne pokazuje znakove smanjenja korištenja dronova. Upotreba daljinski upravljanih letjelica je centralni dio odbrambene politike Obamine administracije I američke zračne snage sada treniraju dodatni broj operatora dronova nego konvencionalnih pilota. Dopisnik Glasa Amerike Luis Ramirez je dobio rijedak pristup kompleksu za trening u zračnoj bazi Holloman u američkoj saveznoj državi New Mexico.

Dronovi lete bez pilota, ali iza njih ipak stoje ljudska lica.

Kao operator za senzore, ja kontroliram sve kamere na dronu MQ9 Reaper I promatram mete ne zemlji, objašnjava poručnik američkih zračnih snaga Jeremiah, koji se identificira samo sa prvim imenom iz sigurnosnih razloga. On je odgovoran za usmjeravanje kamera na dronu I osiguravanje da one gađaju prave mete. Sve izgleda kao video igra na ekranu, ali to je ipak stvarnost. Tokom dugih sati koje provode na konsoli, čak I kada se piloti dronova pripremaju da gađaju, uvijek se podsjećaju da su njihove mete ljudi.

Vidimo ih dok idu u prodavnicu, dok peru veš vani, dok se bude ujutro. Nakon što određeni kompleks promatramo sedmicama, danima I mjesecima, u mogućnosti smo da odredimo sate kada se bude ujutro, I u koliko sati će najvjerovatnije napustiti kompleks, objašanja Jeremiah.

Nakon dva duga rata u Iraku I Afganistanu, Sjedinjene države tvrde da je program dronova onaj koji Americi omogućava da eliminira teroriste, a da američke vojnike ne izlaže riziku.

Na terenu, na mjestima kao što su Pakistan I Yemen, posljedice su očigledne. Mete se uništavaju, a ljudi gube živote. Autorica Audrey Kurth Cronin kaže da Pentagon uči više o tome na koji način ovakva realnost utječe na ljude koji operiraju tim letjelicama.

Na neki način je mnogo teže za one koji su uključeni u takvu vrstu ciljanih ubistava nego za nekoga ko se nalazi u avionu hiljadama metara iznad zemlje, kaže Audrey Kurth Cronin.

Nove studije američke vojske bilježe veliki broj slučajeva poremećaja post traumatskog stresa, anksioznosti, ovisnosti o alkoholu I pokušajima samoubistva među operatorima dronova. Jean Otto je psiholog I koautor nedavnog izvještaja u kojem su pitanja mentalnog zdravlja kod operatora dronova upoređivana sa pilotima konvencionalnih borbenih aviona.

Neko bi pomislio da, s obzirom da piloti dronova nisu fizički uključeni u borbenu akciju I nisu fizički izloženi opasnosti, da se suočavaju sa mnogo manjim rizikom od mentalnog poremećaja u odnosu na konvencionalne pilote. Mi smo pronašli da to nije tako. Pronašli smo da nema statistički značajne razlike u ishodu između dvije grupe kada je u pitanju mentalno zdravlje, kaže Jean Otto.

Moral među pilotima dronova je pretrpio udarac kada je ministar odbrane Chuck Hagel prošle godine uskratio medalje za operatore dronova zbog pritiska kojeg su izvršile grupe veterana, kao I mnogi drugi. Za poručnika Jeremiah, sjediti ispred ekrana I upoznavati mete prije nego ih ubijete je veliki izazov.

To je najteži dio našeg posla. Mi se uveliko oslanjamo na trening kako bi znali da radimo pravu stvar, kaže on.

Obamina administracija je izložena pritisku od strane partnerskih zemalja I domaćih aktivista koji traže smanjenje napada dronovima. Međutim, kako zračne snage sada treniraju veći broj operatora dronova nego konvencionalnih pilota, postoje svi nagovještaji da će bespilotne letjelice ipak tu ostati duže vrijeme.
XS
SM
MD
LG