Linkovi

Dronima protiv terorizma: Da ili ne....?!


Američka bespilotna letjelica, dron tipa Predator
Američka bespilotna letjelica, dron tipa Predator

U Sjedinjenim Državama je najkontroverznija mogućnost korištenja drona protiv američkih državljana za koje se sumnja da su se pridružili terorističkim grupama.

Upotreba drona, bespilotnih aviona, koje Sjedinjene Američke Države koriste vrlo često u likvidacijama terorističkih lidera i terorista povod je za brojne kritike i u inostranstvu i u samim Sjedinjenim Državama. Oni koji podržavaju i zagovaraju upotrebu drona ističu da je to vrlo efikasan način borbe protiv terorizma, dok kritičari takvog načina obračuna sa teroristima smatraju da je to kršenje međunarodnih zakona.

Bespilotne letjelice, poput američkog Predatora, koriste se sve više i više, posebno u likvidaciji lidera al-Qaide. Prema nedavno objavljenim podacima "Nove američke fondacije" udarima iz drona u Pakistanu i Jemenu od 2004. godine do sada likvidirano je 3.238 militanata. Civilne žrtve procijenjene su na 368 osoba.

Christopher Coker, profesor londonske Škole za ekonomiju i autor knjige "Kako tehnologija 21. stoljeća mijenja način borbe i naše mišljenje o ratu" kaže:

„Šest je američkih baza, četiri u Americi, jedna u Njemačkoj i jedna u Južnoj Koreji, iz kojih droni najčešće polijeću. Svakog dana vrši se osmostano satelistsko pomatranje terena, analiziraju obavještajni podaci i kada se odredi cilj slijedi i komanda za napad.“

Prema izvještaju New York Timesa od prije tri dana Pakistan je dozvolio Sjedinjenim Državama korištenje drona za udare na teroriste, neprijatelje te zemlje. Te navode pakistanska vlada demantira, a američka ne komentira.

Bilo kako bilo, udari drona povod su brojnih protesta u Pakistanu, a advokat iz Islamabada Arif Niazi ističe:

„Ti napadi su primitivan oblik agresije, upad u našu žemlju i narušavanje suvereniteta Pakistana.“

Marco Roscini, ekspert za međunarodno pravo sa britanskog univerziteta Westminster ocjenjuje da je legalitet upotrebe drona nejasan i dodaje:

„Većinu udara dronima, kako se navodi, vodi američka CIA. To su tajne operacije i mi ne znamo zašto, kada i koji se pojedinac nađe na listi meta napada.“

Profesor Coker ukazuje i na postojanje razlike u pravilima upotrebe drona između CIA-e i vojnih snaga:

„Vojska može koristiti drone samo kada je apsolutno sigurna da je cilj napada opravdan. CIA koristi drone i kada sumnja da je neki pojedinac opasni, traženi terorista ili militant.“

Oni koji podržavaju udare dronima ističu da mnogi teroristički lideri, poput u Pakistanu likvidiranog Abu Yahye al-Libija, drugog po rangu u al-Qaidi, ne bi bili likvidirani jednostavno i brzo.

U Sjedinjenim Državama je najkontroverznija mogućnost korištenja drona protiv američkih državljana za koje se sumnja da su se pridružili terorističkim grupama.

O tome je direktor CIA-e John Brennan u Senatu, tokom rasprave o potvrđivanju njegove nominacije, rekao:

„Mislim da Amerikanci koji se odluče na pridruživanje terorističkim grupama trebaju znati da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu da se zaštite i unište neprijatelja.“

Uz povlačenje američkih i snaga NATO saveza iz Afganistana do kraja 2014. godine upotreba drona, procjenjuju analitičari, će svakako rasti. Izvjesno je da će Zapad bespilotne letjelice, bez obzira na kontroverze, i dalje koristiti u borbi protiv terorizma.
Dronima protiv terorizma: Da ili ne....?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
XS
SM
MD
LG