Linkovi

Državna tajnica Clinton uvjerava azijske ekonomije da će SAD nastaviti s otplaćivanjem dugova


在瑞典哥德堡举行的欧洲田径锦标赛上,瑞典选手索菲亚·林德参加女子五项全能的跳远赛。
在瑞典哥德堡举行的欧洲田径锦标赛上,瑞典选手索菲亚·林德参加女子五项全能的跳远赛。

"Dopustite mi da vas ponovno uvjerim da mi razumijemo težinu ovog problema i kakve su posljedice. Znamo koliko je ovo pitanje važno za nas, i koliko je važno i za vas."

Američka državna tajnica Hillary Clinton ponovno je uvjeravala Kinu i druge azijske zemlje da će američki zakonodavci postići dogovor i izbjeći situaciju u kojoj neće biti u mogućnosti otplaćivati svoje dugove. Postojala je nada da će predsjednik Obama i američki zakonodavci postići dogovor prije jutrošnjeg otvaranja burzi u Aziji. No, pregovori su ponovno zastali.

U svom govoru pred gospodarskom komorom u Hong Kongu, američka državna tajnica Hillary Clinton predvidjela je da će zakonodovci i predsjednik postići dogovor o zaduženosti, prije roka od drugog kolovoza. "Dok sam putovala regijom, mnogi su me pitali hoće li Sjedinjene Države riješiti problem oko praga zaduživanja. Dopustite mi da vas ponovno uvjerim da mi razumijemo težinu ovog problema i kakve su posljedice. Znamo koliko je ovo pitanje važno za nas, i koliko je važno i za vas. Trenutno politiziranje u Washingtonu je prilično napeto, no ovakve su debate stalne u našem političkom životu, od početka naše republike."

Visoki američki državni dužnosnici kažu da je Kina opetovano postavljala pitanja oko državnog duga. Kineski su dužnosnici javno izrazili zabrinutost glede dugoročnog pravca američke ekonomije i poticali Ameriku da zaštiti interese ulagača. Azijske su burze jutros trgovale na nižim razinama, a zastoj u pregovorima u Washingtonu proteklog vikenda, snizio je vrijednost američkog dolara, dok je cijena zlata dosegla rekordno visoku razinu.

Državna tajnica Clinton uvjerena je da će Sjedinjene Države riješiti trenutnu situaciju. Dodala je da su Sjedinjene Države prošle kroz slične krize u prošlosti. Ameriku je predstavila kao primjer Aziji, usprkos izazovima s kojima je trenutno sučeljena: "Zemlje ove regije bore se sa problemima. No mi pozitivno gledamo na budućnost Azije. I premda su pred nama naši vlastiti problemi, budite sigurni, mi smo također optimistični glede američke budućnosti."

Gospođa Clinton kaže da su promjene potrebne i u Aziji i u Sjedinjenim Državama, kako bi se postigla razvnoteža u globalnoj ekonomiji. Sjedinjene Države trebaju se manje zaduživati i više štediti, dodaje ona, dok Azija treba potaći i proširiti domaću potražnju.

Državna je tajnica također potakla Aziju da prihvati suradnju sa Sjedinjenim Državama, kako bi promicala principe transparentnosti, otvorenosti i slobodnih i poštenih tržišta.

Jedan od načina na koji Amerika pokušava to postići, kaže ona, jest promicanjem onog što je nazvala modernim trgovinskim dogovorima koji podižu standard poštenog tržišnog natjecanja, dok istovremeno otvaraju nova tržišta. Jedan primjer, kaže gospođa Clinton, jest američko-korejski Sporazum o slobodnoj trgovini.

Ona pojašnjava da ovaj dogovor nije samo o tome tko će platiti koje dadžbine na granici. Ovaj dogovor uključuje značajna poboljšanja na pitanju intelektualnih prava, zakonima o zaštiti radnika, zaštiti prirodnog okoliša i regulatornim pitanjima: "Svi koji imaju koristi od otvorenog, poštenog, transparentnog i slobodnog tržišnog natjecanja imaju vitalni interes i odgovornost da slijede pravila. Dovoljan postotak svjetske trgovina odvija se sa zemljama u razvoju, da će politika ne obuhvaćanja tih zemalja u sustav pravila trgovine, učiniti čitav sustav neodrživim. A to nas sve osiromašuje."

Gospođa Clinton kaže da, premda su azijske zemlje već ratificirale preko 100 bilateralnih trgovinskih dogovora u manje od 10 godina, mnogi od njih ne sadrže ključne mjere zaštite za biznise, radnike, i potrošače.

Dodala je da su Sjedinjene Države u procesu sastavljanja novih trgovinskih zakona, kojima je cilj poticanje veće integracije u regiji. Sjedinjene se Države nadaju, kaže ona, da će završiti nacrt ovog plana do ovogodišnjeg sastanka zemalja APEC-a na Havajima.

XS
SM
MD
LG