Linkovi

Donjeck: Život u skloništu iz Staljinove ere


Donjeck: Život u skloništu iz Staljinove ere
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Borbe u istočnoj Ukrajini šalju neke tamošnje stanovnike u skloništa zaostala od ranijih ratova, a svima nedostaju osnovne životne potrepštine.

Borbe u istočnoj Ukrajini šalju neke tamošnje stanovnike u skloništa zaostala od ranijih ratova. Unatoč prekida vatre, postignutog u septembru, sukobi između vlade i proruskih separatista i dalje se nastavljaju u borbi za kontrolu nad Donjeckim aerodromom. Neki civili budu uhvaćeni u razmjene pucnjave Zlatica Hoke izvješćuje kako se narod nosi sa strahom od bombardiranja i nedostatkom osnovnih potrepština uoči zime.

Kijevski distrikt u Donjecku zahvaćen je borbom za kontrolu Donjeckog aerodroma. Mnoge trgovine i stambeni objekti su posljednjih dana uništeni granatiranjem. Grupa ljudi koji su izgubili svoje domove našla je utočište u skloništu iz doba Staljina, pod jednom napuštenom bolnicom.

"Rano jutros tu je bila eksplozija. Mi živimo u skloništu protiv bombi, dubokom 10 metara, izgrađenom u vrijeme Staljina, ali svejedno se strop tresao. Mislila sam: O Bože, nešto nas je pogodilo! Vidite ovdje, pogodili su trgovinu i ogradu. Morala sam onda izaći po hranu jer humanitarna pomoć ovamo više ne stiže. Sad se vraćam, ali, što sam bliže, sve sam više u strahu... kao da mi se duša oprašta od tijela," kaže Valentina Tumanova.

Vlada je postigla nominalni prekid vatre sa proruskim separatistima prošli mjesec, ali se on krši gotovo svakodnevno. Borbe su dovele do nestašice osnovnih potrepština, poput hrane i lož-ulja u vrijeme kada dani postaju sve kraći, a vrijeme sve hladnije.

"Nema svjetla. Živimo ovako već mjesec dana. Izlijemo malo suncokretovog ulja na tanjir i zapalimo ga. Pomažemo jedno drugome da hodamo," kaže Galina Ivanovna.

Sukob u istočnoj Ukrajini je počeo nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, u martu. Otada je ubijeno više od 3600 ljudi.

Vlada se bori da zadrži kontrolu nad Donjeckim aerodromom, svojim zadnjim isturenim uporištem na područjima koja kontroliraju lokalne naoružane snage, s podrškom Moskve.

Uz sukob u istočnoj Ukrajini, Kijev ima i dugotrajni spor s Moskvom oko isporuka ruskog plina. Moskva je dva puta obustavila isporuku plina Ukrajini, zahtijevajući plaćanje računa za isporučeni plin. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk upozorava Ukrajince da se pripreme za novu krizu s plinom ove zime.

"Mislim da ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi potpisati nikakav sporazum; njegov je cilj smrznuti Ukrajinu. Moramo biti spremni za najteži scenario. Trenutno imamo 17 milijardi kubnih metara plina. Ako Evropska Unija dodatno otvori za nas povratni tok plina - a već primamo 60 posto plina povratnim tokom! - to će nam uveliko olakšati da preživimo zimu," kaže Jacenjuk.

Ali ruski plin za ostatak Evrope također prolazi Ukrajinom, te Evropska Unija nije imuna na krizu. Lideri Unije raspravljat će o tom pitanju na summitu ovaj tjedan u Briselu.

Donjeck: Život u skloništu iz Staljinove ere
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG