Linkovi

SAD: Trump uzburkao svijet i Ameriku


"Neki d naših najvećih saveznika u borbi protiv radiklanog islamskog terorizma su muslimani.“

Donald Trump, predsjednički kandidat, Republikanac, izazvao je pravu lavinu reakcija širom svijeta i u Americi izjavivši da bi trebalo svim muslimanima "totalno i kompletno" zatvoriti vrata Sjedinjenih Država dok američki zvaničnici ne budu u stanju "pouzdano procijeniti šta se dešava" kada su u pitanju mogući teroristički napadi na američkom tlu.

Britanski premijer David Cameron nazvao je Trumpov prijedlog nekorisnim i pogrešnim, glasnogovornica UNHCR-a istakla je da Trumpova retorika programe zbrinjavanja izbjeglica dovodi u veliki rizik. U Pakistanu je istaknuto da je to najnerazumniji zahtjev, u Indoneziji Trumpova izjava je prokometirana kao svrstavanje svih muslimana u teroriste. U reakcijama na Zapadnoj obali za Trumpove riječi rečeno da je da zvuče rasistički, u australijskoj Asocijaciji islamskog prijateljstva Trumpove riječi ocijenili su kao "izjavu očajnika koji zna da se hvata za slamku i da nema nikakvih izgleda da pobijedi na izborima.

U Sjedinjenim Državama takođe brojne i oštre reakcije.

Glasnogovornik Bijele Kuće Josh Earnest je Trumpovu retoriku nazvao "uvredljivom i otrovnom," da ga takav prijedlog "diskvalifikuje kada je u pitanju predsjednička kandidatura,“ da takav prijedlog direktno krši odredbe američkog Ustava i da oštre i pakosne izjave protiv muslimana nisu nešto novo u retorici Donalda Trumpa.

Trump je pozivao na nadzor nad američkim džamijama, predlagao uspostavljanje baza podataka o muslimanima u Americi, izjavljivao da će ako pobijedi na predsjedničkim izborima sve izbjeglice iz Sirije biti vraćene nazad... Jučerašnja izajava na predizbornom skupu u Južnoj Karolini najštrija je do sada. Stavivši se u treće lice, rekao je:

"Donald Trump poziva na totalnu i kompletnu zabranu ulaska muslimanima u Sjedinjene Države dok najviši predstavnici naže zemlje ne budu u stanju prociieniti šta se do vraga dešava. Mi nemamo izbora."

Procjenjujući pravnu, zakonsku osnovanost takvog prijegloga dva ugledna američka profesora ustavnog prava, Laurence Tribe sa univerziteta Harward i Richard Friedman sa univerziteta Michigan, istakli su da bi takva zabrana bila u popunoj suprostnosti sa američkim ustavom, da bi je bilo nemoguće provesti i da bi nerazumnost te vrste uveliko išla na ruku ekstremnim islamskim teroristima.

Žestoke reakcije uslijedile su i iz Vijeća za američko-islamske odnose. Nihad Awad, izvršni direktor Vijeća, je istakao:

"Izuzetno smo šokirani riječima Donalda Trumpa. On zvuči mnogo više kao lider gomile spremne na linč, nego kao mogući lider velike nacije kao što je naša. Njegove ideje nisu samo neustavne, nego su potpuno ne-američke. Njegova retorika odzvanja anti-jevrejskom politikom iz vremena nacističke Njemačke. Da li šte išta naučili iz povijesti, gospodine Trump?"

Eventualna zabrana ulaska muslimanima u Sjedinjene Države kršila bi ustavom zagantiranu slobodu vjere i osnovne principe republiknakog konzervatizma, rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa, Paul Ryan. On je takođe istakao da se mnogi muslimani bore u američkim oružanim snagama protiv terorizma i ekstremizma i posebno naglasio:

"Neki od naših najvećih saveznika u borbi protiv radiklanog islamskog terorizma su muslimani. Velika, velika, velika većina njih su za mir i protiv nasilja, vjeruju u slobodu, demokratiju, individualna prava."

Prijedlog Donalda Trumpa o zatvaranju granica Sjedinjenih Država za muslimane osudili su i drugi predsjednički kandidati, brzo regirajući na svojim web i twitter stranicama. Jeb Bush je Tumpov prijedlog nazvao neozbiljnim, Lindsey Graham je istakao da pomaže ekstremistima Islamske države da regrutiraju nove sljedbenike. Hillary Clinton i Marco Rubio, takođe su osudili anti-muslimansku retoriku Donalda Trumpa.

SAD: Trump uzburkao svijet i Ameriku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG