Linkovi

SAD: Izazovi predsjedničkog mandata narednog predsjednika


"Kada možemo sarađivati, sarađivaćemo. A o pitanjima o kojima se ne možemo usaglastiti, možete očekivati snažnu i čvrstu borbu."

Američka povijest pokazuje da je politička moć novog predsjednika najveća početkom predsjedničkog mandata i tokom prvih godina u Bijeloj kući, posebno ako politička stranka čiji je član novoizabrani predsjednik ima većinu, a time i kontrolu u oba doma Kongresa. To će, od 20. januara, kada Donald Trump preuzme predsjedničke ovlasti, biti takav sticaj okolnosti i obje strane, i oni koji podržavaju Trumpa i opozicija, sada analiziraju kako bi naredni predsjednik Sjedinjenih Država mogao voditi zemlju i da li će to biti, i koliko će to biti, uz podršku ili protivljene opozicione, Demokratske stranke.

Novoizabrani predsjednik Donald Trump tvrdi da je spreman za sve predstojeće izazove:

"Poštujem te izazove, ali me ne plaše."

I predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan je spreman za novu, post-izbornu realnost:

"Pozdravimo svitanje nove, sada ujedinjene Republikanske vlasti."

Novi lider Demokrata u Senatu Chuck Schumer Trumpu i Republikancima takođe nudi dobrodošlicu, ali uz upozorenje:

"Kada možemo sarađivati, sarađivaćemo. A o pitanjima o kojima se ne možemo usaglastiti, možete očekivati snažnu i čvrstu borbu."

Donald Trump duguje izbor biračima željnim promjena, ističe analitičar Daniel Hamilton:

"Ljudi su zaista osjećali da žele i trebaju Trumpa i promjene u sistemu, nasuprot ravnoduštnosti prema kandidatu iz postojećeg političkog establišmenta."

Sa Republikancima u većini u oba doma Kongresa, očekivati je da Trump vrlo brzo krene u stvaranje legislativnih osnova, nužnih za njegov program, ocjenjuje analitičar Stephen Wayne:

"Želite kuhati dok je šporet vruć i ići će te brzo. Većinom se dešavalo da, uglavnom, u prvom predsjedničkom mandatu novoizabrani predsjednik ima mnogo povoljnije okolnosti, ako istovremeno njegova stranka drži većinu u Kongresu. To će pratiti Trumpa u njegovom prvom mandatu."

Republikanci u Kongresu će, kako je za očekivati, uglavnom podržavati Trumpa, smatra analitičar Tom DeFrank:

"On je aktualni lider, Republikanac, i oni, Republikanci, će morati pognuti glave. Nije to baš prava riječ, ali... moraće biti mnogo predusretljiviji prema onome što on želi uraditi nego obrnuto, neslagati se sa Trumpom."

Lider Republikanske većine u Senatu Mitch McConnell upozorava:

"Mislim da je svaki put velika greška ako se precijene ovlasti i mandat. Pokazalo se da često novoizabrane većine misle da će vječito biti većina. Ništa nije zauvijek u ovoj zemlji. Imamo izbore svake dvije godine, još od 1788. godine."

Pobjeda Donalda Trumpa po broju osvojenih elektorskih glasova je ubjedljiva. Hillary Clinton je, međutim, dobila ukupuno više pojedinačnih glasova birača izašlih na izbore. I to je takođe krupan faktor o kojem 45. američki predsjednik mora voditi računa dok bude u Bijeloj kući.

SAD: Izazovi predsjedničkog mandata narednog predsjednika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG