Linkovi

Dokumenti: Trump vršio pritisak na Sekretarijat za pravosuđe


Bivši predsjednik SAD Donald Trump
Bivši predsjednik SAD Donald Trump

Bivši predsjednik SAD Donald Trump je tokom posljednjih nedjelja svog mandata vršio pritisak na Sekretarijat za pravosuđe da se pridruži njegovim neuspjelim naporima da poništi izborni poraz, na osnovu neistinitih tvrdnji o izbornoj krađi. Međutim, najviši zvaničnici Sekretarijata su to odbili da urade, pokazuju dokumenti objavljeni u utorak.

Odbor Predstavničkog doma za nadzor i reforme, koji je tražio dokumente, objavio je detalje o pokušajima bivšeg predsjednika, njegovog tadašnjeg šefa kabineta Marka Meadowsa i privatnog advokata Kurta Olsena da se izvrši pritisak na Sekretarijat da preduzme akciju u vezi sa Trumpovim tvrdnjama.

Sekretarijat na kraju nije podržao te napore, a brojni sudovi su odbacili tužbe kojima se tražilo poništavanje izbornih rezultata u više američkih država. Kongres također istražuje smrtnosni napad Trumpovih pristalica na kompleks američkog Capitola 6. januara, da bi se zaustavila formalna potvrda pobjede predsjednika Joea Bidena.

"Dokumenti pokazuju da je predsjednik Trump pokušao da zloupotrijebi vodeću agenciju za sprovođenje zakona naše zemlje u drskom pokušaju da preokrene rezultat izbora na kojima je poražen", saopštila je predsjedavajuća odbora demokratkinja Carolyn Maloney​.

Ti pokušaji su odvojeni od izvještaja da je Sekretarijat za pravosuđe, za vrijeme Trumpa, tajno pokušavao da pribavi podatke o telefonima najmanje dvojice demokratskih članova Kongresa, zbog čega je aktuelni sekretar za pravosuđe Merrick Garland najavio da će ojačati zaštitu Sekretarijata od političkog uticaja.

Sekretarijat za pravosuđe pod tadašnjim sekretarom Williamom Barrom, koji je napustio položaj 23. decembra prošle godine, i njegov zamjenik Jeffrey Rosen​, odlučili su da ne preduzimaju akciju u vezi sa tvrdnjama o izbornim nepravilnostima za koje nije bilo dokaza.

Prema mailovima, Meadows je od zvaničnika Sekretarijata zatražio da istraže teoriju zavjere da su u objektima u Italiji mijenjani američki izborni podaci i da je CIA bila upoznata s tim.

Meadows je 1. januara poslao Rosenu link za video na YouTubeu u kojem se iznose detalji te nedokazane teorije. Rosen je mail proslijedio svom tadašnjem zamjeniku, koji je odgovorio: "Čisto ludilo".

Dokumenti, koja je objavio odbor Predstavničkog doma, takođe pokazuju da je Trump vršio pritisak na Rosena, koji je tada obavljao funkciju zamjenika sekretara za pravosuđe, da razmotri njegove tvrdnje o izbornoj krađi.

Prema elektronskim porukama, Rosen je odbio da organizuje sastanak zvaničnika sekretarijata i Trumpovog ličnog advokata Rudyja Giulianija o njegovim lažnim tvrdnjama da su izbori pokradeni.

"Odbio sam i rekao da Giuliani niti bilo koji 'njegovi svjedoci' neće imati specijalni tretman i ponovio da neću razgovarati sa Giulianijem o tim pitanjima", napisao je Rosen svojim kolegama 1. januara.

Trump je, preko jednog od svojih pomoćnika, 14. decembra poslao mail Rosenu sa dokumentima u kojima se navodno iznose dokazi o izbornim nepravilnostima u Michiganu - što je tvrdnja koju je federalani sud već bio odbacio

Dvije sedmice kasnije, 29. decembra, Trumpov pomoćnik u Bijeloj kući poslao je mail Rosenu, koji je tada već bio vršilac dužnosti sekretara, i drugim advokatima u sekretarijatu u kojem se traži da Vrhovnom sudu podnesu pravni podnesak u vezi sa izborima. Sekretarijat to nikada nije uradio.

Prema mailovima, koje je objavio odbor, Olsen, advokat iz Marylanda koji je pisao nacrt podneska, više puta je neuspješno pokušavao da se sastane sa Rosenom.

U nacrtu koji je podržao Trump tvrdilo se da su promijene procedure glasanja u Georgiji, Michiganu, Wisconsinu, Arizoni, Nevadi i Pennsylvaniji zbog pandemije Covid-19, da bi se omogućilo obimnije glasanje poštom, bile nezakonite.

Slične argumente je u tužbi iznio Ken Paxton, republikanski glavni tužilac države Texas i Trumpov saveznik. Vrhovni sud je odbacio tu tužbu u decembru 2020.

Trumpovi predstavnici nisu odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG