Linkovi

Digitalne biblioteke se šire, ali papirne knjige ne gube na popularnosti


Mnogi univerziteti surađuju kako bi osigurali da papirne knjige ostanu uskladištene ako bi zatrebale u nekim hitnim slučajevima.

Biblioteke širom svijeta prelaze sa papirnih na digitalne knjige. Ali bibliotekari na jednom univerzitetu kažu da se njihova biblioteka mijenja, ali da bi knjige trebale biti tu još dugo vremena.

Masivna infrastruktura održava rad biblioteke na državnom univerzitetu Northridge u Kaliforniji. Automatizirani sistem arhiviranja pronalazi knjige za samo nekoliko sekundi. Na ovom kampusu se nalazi više od milion knjiga I četvrt miliona magazina. Katalozi su digitalni I studenti se koriste digitalnim dokumentima. Biblioteka je također dom hiljadama rijetkih knjiga I dokumenata. Blago kao što je putopis iz 18 og vijeka će tu zauvijek ostati, ali akademski žurnali su danas većinom u digitalnom obliku, kaže bibiotekar Mark Stover.

Rekao bih da vjerovatno 90% žurnala na koje smo pretplaćeni dolazi u elektronskom formatu. Ali situacija je malo drugačija kada se radi o knjigama I monografima, kaže Mark Stover.

Takvi dokumenti su uglavnom u tradicionalnom, papirnom formatu, I studentica biologije Lisa Ochoa više voli takav format.

Volim I kompjuter, ali više volim papirne knjige, kaže ona.

Trenutno je u toku veliki projekat digitaliziranja papirnih knjiga I dokumenata kako bi se oni očuvali I kako bi bili dostupni široj publici. Među njima su rukom pisana pisma I isječci iz starih novina. Bibliotekar u digitalnom odjelu, Steve Kutay, kaže da unošenje opisa za digitalne dokumente osigurava da će oni biti uvijek dostupni.

Mogu se kopirati I držati van biblioteke. Mogu biti jako dobro zaštićeni, ali takvi dokumenti nam neće ništa značiti ako za 10 ili 20 godina ne budemo znali šta oni sadržavaju, kaže Steve Kutay.

Mnoga ručno napisana pisma se digitalno arhiviraju
Mnoga ručno napisana pisma se digitalno arhiviraju

Helen Heinrich nadgleda proces unošenja u katalog I uklanajanje knjiga koje su pretvorene u digitalni format. Ona kaže da univerziteti surađuju kako bi osigurali da papirne knjige ostanu uskladištene ako bi zatrebale u nekim hitnim slučajevima.

Svi postajemo sve više ovisni o internetu, ali šta ako dođe do cyber napada I sve jednog dana nestane. Zato ćemo čuvati papirne knjige, naglašava Helen Heinrich.

Biblioteke se mijenjaju prelaskom na digitalni sistem. Ali mnogi digitalni dokumenti nisu dostupni, jer autori ili njihovi nasljednici zadržavaju pravo na kopiranje I ne žele dozvoliti digitalnu distribuciju djela, ističe Mark Stover.

Biraćemo našu kolekciju, izmijeniti joj oblik I iskoristiti prostor kako bi našim studentima pružili veći prostor za učenje. Ali vjerujem da će papirne knjige, osobito zbog pitanja prava na kopiranje, biti tu još dugo vremena, ističe Mark Stover.

On dodaje da većina studenata danas, na sreću, kod kuće ima knjige u barem jednom formatu.

XS
SM
MD
LG