Linkovi

Detroit pokušava provesti tranziciju iz 'radničkog' u 'poduzetnički mentalitet'


Detroit, Michigan
Detroit, Michigan

Selah Hennessy otputovala je u Detroit kako bi razgovarala s poduzetnicima koji nastoje razviti nove grane ekonomije, nezavisno od automobilske industrije.

Detroit je nekad bio središte američke automobilske industrije. Međutim, tvornice automobila otpustile su toliko radnika da je - u nekoliko posljednjih desetljeća - iz grada otišlo više od polovine stanovnika. Danas je Detroit jedan od najsiromašnijih gradova u Americi.

Butik Division Street u Detroitu prodaje lokalno izrađenu odjeću za koju je kao inspiracija poslužio sam grad. Otvorio ga je prije nekoliko godina glazbenik Tyler Baldwin i njegovo dvoje prijatelja. On kaže da je Detroit dobro mjesto za započinjanje nekog malog biznisa: "Ima puno mogućnosti da budete jedini u nečemu. Na primjer moja glazba – ja sam jedina osoba stvara takvu vrstu glazbe. Majice koje prodajemo su isto tako jedinstvene. Grad vam pruža priliku da budete originalni i izrazite se na vlastiti način jer nema puno ljudi koji rade to isto."

Pritom dodaje da siromaštvo u Detroitu zapravo pomaže njegovoj kreativnosti. Totalna pustoši i izolacija kojom ste okruženi, kaže on, navodi vas na introspekciju i oslanjanje na vlastitu intuiciju. Dobijete inspiraciju za stvaranje nečeg novog tamo gdje ništa ne postoji, kaže Tyler Baldwin.

No, on nije jedini koji inspiracijom nastoji stimulirati ekonomiju Detroita. Tvrtka Bizdom U obučava i financira poduzetnike kako bi im pomogla u osnivanju novog biznisa. Direktor Ross Sanders kaže da male tvrtke mijenjaju ekonomiju grada: "Vrlo je važno da se omogući ta promjena, jer se Detroit predugo oslanjao samo na automobilsku industriju. Svojevrstan “radnički” mentalitet mi želimo promijeniti u poduzetnički mentalitet. Naravno, super je kad ste uposleni – svatko treba imati dobre uposlenike – ali poduzetnici ne samo da popunjavaju radna mjesta, nego ih i stvaraju."

John Mogk sa Sveučilišta Wayne State kaže da je već postignut napredak u gradskom središtu Detroita: vidljivi su, kaže, nova energija, nova ulaganja, novi ljudi. On kaže da novo-otvorene trgovine i mali uredi u gradu signaliziraju početak obnavljanja lokalnog gospodarstva.

Međutim, izvan Detroita, to je druga priča. John Mogk kaže da u okrugu od oko 210 četvornih milja vlada siromaštvo i zapuštenost. Nova se stranica samo otvara u gradskom središtu, kaže on: "Promjena nema u dijelovima grada gdje postoje najveći problemi: disfunkcionalne obitelji, siromaštvo, niska primanja, napuštenost, loše škole, ovisnost o drogama. Tih problema nema u gradskom središtu, već u tih 210 četvornih kilometara izvan njega."

Međutim, ekonomski rast centra grada s vremenom bi se mogao proširiti i na periferiju i tako oporaviti i šire područje Detroita, kaže John Mogk.

XS
SM
MD
LG