Linkovi

SAD: Nekada moćni Detroit traži spas u stečajnom procesu


Od 2010. godine do sada šest američkih gradova je uspješno prošlo kroz proces bankrota. Da li su iskustva tih gradova primjenjiva i u Detroitu teško je procijeniti.

Detroit, nekada vrlo prosperitetan velegrad, centar američke automobilske industrije, sada je grad kojem nije ostalo ništa drugo nego da proglasi bankrot. U istoriji Sjedinjenih Američkih Država to je najveći grad koji tim činom traži odgađanje izmirivanja obaveza prema kreditorima i povjeriocima i vrijeme za planove reorganiziranja i izlaska iz krize. U najkraćem, nevolje Detroita, kao gradske zajednice, počele su i usložnjavale se smanjivanjem i nestajanjem mnogih proizvodnih kapaciteta, gubitkom radnih mjesta, smanjivanjem broja stanovnika i poreskih prihoda.

Može li Detroit ponovo na zdrave noge, pitanje je na koje će odgovor dati mnoge analize. Prije pedesetak godina Detroit je imao oko milion i 800 hiljada stanovnikaa sada u njemu živi samo oko 700 hiljada stanovnika. Skoro četvrtina grada je napuštena i propada.

Detroit nije prvi američki grad koji u procesu bankrota traži mogućnost za konsolidaciju, ali su njegovi problemi najveći kaže ekspert za stečaje Paul Maco:

"Ključne promjene u industrijskoj kompoziciji Sjedinjenih Država, gašenje mnogih proizvodnih linija, starenje radne snage, smanjenje poreskih prihoda i mnogi drugi problemi kao da su se, svi do jednog, akumulirali u Detroitu."

Svi raniji slučajevi bankrota gradova bili su deleko lakši. Primjera radi gradski dugovi Stocktona u Kaliforniji bili su samo 26 miliona dolara. Detroit, kao grad, dužan je 18 i po milijardi dolara. Kome će dugovi biti izmirivani odlučivaće stečajni sudija kaže Tracy Gordon, ekonimistica instituta Brokings, i dodaje:

"Da li će to biti kupci gradskih hartija od vrijenosti, ili penzioneri, bivši radnici gradskih službi... To je proces koji će trajati godinama."

Premda gradonačelnik Detroita obećava da će ključne gradske funkcije opstati, gospođa Gordon ocjenjuje da negativne posljedice lošeg finansijskog upravljanja neće biti usporene:

"Mnoge stvari će se dešavati. Prosjek vremena za policijsku intervenciju je 58 minuta, pet puta više od nacionalnog prosjeka. 78 hiljada zgrada je napušteno i zaraslo u korov, kvalitet života je u velikom padu."

Zbog nagomilanih problema dalje smanjenje proizvodnje i iseljavanje iz Detroita je izvjesno, mada bi uspješnim stečajnim postupkom mogla biti osigurana izjesnija budućnost Detroita, kaže gospodin Maco:

"To je jedna od prednosti koju štečajni postupak pruža. To je šansa da se gradski zvaničnici zaista fokusiraju, da djeluju zajednički, da se uhvate u koštac sa nevoljama i korak po korak krenu iz sadašnjeg ponora."

Od 2010. godine do sada šest američkih gradova uspješno je prošlo kroz proces bankrota. Da li su iskustva tih gradova primjenjiva i u Detroitu teško je procijeniti zbog veličine Detroita i dubine problema u koje je zapao.
SAD: Nekada moćni Detroit traži spas u stečajnom procesu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG