Linkovi

Obnavlja se i jača auto industrija u Americi


Auto Show
Auto Show
Medjunarodna automobilska izložba u Detroitu, savezna država Michigan, je godinama odskočna daska za mnoge uspješne automobile, i na njoj se izlažu najnovije ponude auto-moto industrije. Američki proizvodjači automobila ove godine imaju razloga za slavlje: prodaja raste, a povećana proizvodnja predstavlja veliki preokret industrije koja se prije pet godina našla na ivici kolapsa.

2009. godine kompanija Chrysler, sučeljavajući se s bankrotom,se borila da pokuša spasiti svoju imovinu, medju njom i proizvodnu halu Sterling Heights gdje je radio Charles Archard . On se prisjeća:

“Moja supruga i ja smo obooje radili u toj tvornici. Ona je napustila posao uz nadoknadu, a ja sam ostao. Medjutim, šanse za bankrot tvornice su bile 50:50. Ja sam odlučio rizikovati.

Njegov se rizik isplatio. Chrysler ne samo da je odlučio da ne zatvori halu Sterling Heights, nego je čak dodao još jednu smjenu. Na ovogodišnjem sajmu automobila u Detroitu, kompanija je najavila da će njeni radnici, kakav je gospodin Archard , uskoro početi rad na novom tipu autmobila upravo u toj tvornici, što obezbjedjuje posao barem u skoroj budućnosti.Archard ne krije radost:

“Tako smo saznali da će milijarda dolara biti uložena u našu tvornicu za proizvodnju novog auta, zaista sjajna vijest!

Demokratska senatorica Debbie Stabenow predstavlja saveznu državu Michigan. Ona kaže da je vijest koja stiže od Chryslera tek jedan od primjera kakva se prekretnica dogodila u auto industriji, a što se reflektira i na sajmu.

“Svjedoci smo razvoju ne samo u ekonomičnosti goriva, nego i u sjajnom inženjeringu, dizajnu, tehnologiji..., kaže Stabenow.

Jedan primjer ove promjene je bio očigledan na jednom dogadjaju posvećenom Chevrolet-u kompanije General Motors. Umjesto da izloži manja, i ekonomičnija vozila, ovaj proizvodjač je predstavio novu verziju glamurozne Chevrolet Corvette, automobila visoke performanse koji troši puno goriva i košta puno novaca.

Vidjet ćete da očigledno predstavljamo najnovije, najmodernije,najbolje, ali to ne znači da ne uzimamo u obzir i ekonomičnost vozila u ukupnoj proizvodnji., govori Christi Landy iz General Motorsa.

Landy dodaje da je porasla prodaja ekonomičnih , manjih automobila kao što su Chevrolet Spark i Sonic , za deset posto u odnosu na prošlu godinu.

Na novinskoj konferenciji kompanije Ford, njen izvršni direktor Alan Mulally je predvidio porast tržišta za takva vozila.Mulally kaže:

“Očekujemo da će manja vozila predstavljati više od polovine naše globalne prodaje do kraja ove decenije, gdje će gotovo jedna trećina prodaje biti u području Pacifičke Azije.

To su dobre vijesti za radnike Ford -a. Ipak, savezna država Michigan, dom auto industrije, i dalje ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u zemlji - oko 9 posto.

Dakle, iako se neki poslovi otvaraju kako se auto industrija obnavlja, to je tek jedan dio broja radnih mjesta izgubljenih tijekom dugog ekonomskog pada.
XS
SM
MD
LG