Linkovi

Detroit - grad koji nestaje


Detroit - grad koji nestaje
Detroit - grad koji nestaje

Gradonačelnik David Bing kaže da će smanjeni broj stanovnika koštati grad, a i državu Michigan dosta novca: "Svaka osoba prebrojana u popisu donosi gradu oko deset tisuća dolara tijekom deset godina u školama, cestama, bolnicama te mirovinskim i zdravstvenim programima. Mi smo u fiskalnoj krizi i trebamo se boriti za svaki dolar. Ne možemo dopustiti da ovi brojevi ostanu."

Novi podaci najnovijeg popisa stanovništva u američkoj saveznoj državi Michigan pokazuju dramatičan pad broja stanovnika. Michigan je jedina američka država koja je zabilježila manji broj stanovnika. Njen najveći grad Detroit - koji je nekoć bio među najvećima u Americi - sada je tek 18. po veličini, dijelom i zbog egzodusa do kojeg je došlo gašenjem brojnih radnih mjesta u auto-industriji.

S gubitkom oko pola milijuna radnih mjesta u automobilskoj industriji u proteklih deset godina pad broja stanovnika u Detroitu ne predstavlja iznenađenje, ali iznenađuje do kolikog je pada došlo, kaže Paul Tait, izvršni direktor Vijeća lokalnih vlasti jugoistočnog Michigana: "Očekivali smo pad stanovništva na nekih 750 tisuća stanovnika. No broj građana Detroita pao je ispod 714 tisuća. Iznenađeni smo razmjerima pada."

Populacija Detorita poznatog i kao Motor City pala je na najnižu razinu u više od stotinu godina. U proteklih deset godina iz grada je otišlo više od 230 tisuća ljudi što je pad od 25 posto i jedan od najvećih u povijesti za urbano područje s populacijom većom od stotinu tisuća: "Neki građani napustili su državu zbog zaposlenja. Neki građani, poglavito obitelji Amerikanaca afričkog podrijetla, napustile su grad i otišle u predgrađa."

Dramatični egzodus iz grada koji je nekoć bio simbol američke industrije ima ogromne posljedice za Detroit. Gradonačelnik David Bing kaže da će smanjeni broj stanovnika koštati grad, a i državu Michigan dosta novca: "Svaka osoba prebrojana u popisu donosi gradu oko deset tisuća dolara tijekom deset godina u školama, cestama, bolnicama te mirovinskim i zdravstvenim programima. Mi smo u fiskalnoj krizi i trebamo se boriti za svaki dolar. Ne možemo dopustiti da ovi brojevi ostanu."

Bing najavljuje da će pokrenuti akcije za preispitivanje broja stanovnika Detroita koji sada ima 713 tisuća 777. "Osobno, ne vjerujem da su brojevi pouzdani i ne vjerujem da će ostati nakon našeg zahtjeva za njihovim preispitivanjem. Povijesno gledano, Ured za statistiku često je iznosio manje brojeve stanovnika u urbanim zonama. Nama se to dogodilo 2000. i 2007. To nam govori da podaci o broju naših stanovnika nisu konačni" - rekao je gradonačelnik Detroita.

Unatoč novim tehnikama koje su, tvrdi Paul Tait, učinile aktualni popis stanovništva najpouzdanijim do sada, on se slaže s gradonačelnikom Bingom u stavu da je točan broj građana Detroita veći od onoga što je iznio Ured za statistiku: "Vjerujem da Detroit ima dosta više od 714 tisuća stanovnika. Čvrsto vjerujem u to. Je li taj broj veći za 50 tisuća? Ne vjerujem da je toliko, ali sam siguran da se radi o par desetaka tisuća."

No bilo kako bilo, čak i nešto veći službeni broj stanovnika građana neće pomoći zaustavljanju negativnog demografskog trenda a niti fiskalnoj krizi u Michiganu. "Dio odgovora leži u tome da trebamo transformirati našu ekonomiju i tako dovesti dodatna radna mjesta u našu regiju. To je dio naše strategije" - kaže Paul Tait.

On dodaje da bi otvaranje novih radnih mjesta moglo spriječiti daljnji odlazak građana iz Detroita i regije u druge države poput Arizone i Teksasa.

No ovaj grad teško će privući toliko novih radnih mjesta da bi se na ulicama Detorita našlo dva milijuna stanovnika, koliko ih je bilo na vrhuncu Motori City-a 1950. godine.

XS
SM
MD
LG