Linkovi

Demokrati i republikanci intenziviraju napore za kongresne izbore


Većina političkih stručnjaka vjeruje da će republikanci lakše motivirati svoju izbornu bazu za izlazak na kongresne izbore u studenome

Obje stranke intenziviraju napore za prikupljanje novca i kampanje za izbore. Predsjednik Obama objavio je video poruku u kojoj pristaše podsjeća na njihovu pobjedničku kampanju prije dvije godine.

"Na svakome od vas je da osigura da mladi, Amerikanci afričkog podrijetla, Latino-Amerikanci i žene, koji su glasovali za nas 2008. godine to ponovno učine."

Većina političkih stručnjaka vjeruje da će republikanci lakše motivirati svoju izbornu bazu za izlazak na izbore. Čak ni usvajanje zdravstvene reforme, što je bio predsjednikov domaći politički prioritet, nije dovelo do rasta njegove popularnosti, kaže voditelj istraživanja na Sveučilištu Quinnipiac Peter Brown.

"Demokrati su očekivali da kad se usvoji i potpiše novi zakon da će doći do „pobjedničkog efekta“, da će se povećati predsjednikova popularnost. No to se nije dogodilo. Postotak njegove popularnosti nije se promijenio. Ti brojevi nisu užasni, a nisu ni dobri."

Postotak Amerikanaca koji odobravaju predsjednikovu politiku kreće se oko 50 posto ili tek nešto manje. Većina Amerikanaca i dalje predsjednika vidi u pozitivnom svijetlu čak i kad se ne slažu s njegovom politikom. Povijesno gledano, razina predsjednikove popularnosti odražavala se na kongresne izbore sredinom predsjedničkog mandata. U proteklih 50 godina stranka koja je vladala Bijelom kućom uvijek je gubila mandate na kongresnim izborima kad je predsjednikova popularnost bila ispod 50 posto. Još veći problem demokrata jest nizak postotak podrške javnosti članovima Kongresa iz redova njihove stranke. Njihove izglede na izborima potkopava nejaka ekonomija i visoka stopa neuposlenosti. Premda postoje znakovi da se ekonomija polako oporavlja izostanak novih radnih mjesta vjerojatno će naškoditi demokratima u studenome, kaže David Wasserman iz organizacije Cook Political Report.

"Demokrati će vjerojatno pretrpjeti gubitke zbog nezaposlenosti jer loša situacija na tom polju obično određuje raspoloženje birača prema stranci na vlasti."

Republikanci također imaju koristi od konzervativnog pokreta Tea Party, koji se angažirao protiv predsjednika i njegovih demokratskih pristaša u Kongresu. Bivši republikanski kongresmen Dick Armey iz Teksasa kaže da je ohrabren fenomenom pokreta Tea Party za koji očekuje da će imati ključnu ulogu u mobiliziranju birača za izbore.

"Oni imaju veliki potencijal za utjecaj na rezultat izbora. Oni imaju jasnu viziju protiv koga su usmjereni njihovi napori – protiv demokrata."

Većina analitičara vjeruje da će pristaše pokreta Tea Party glasovati za konzervativne republikanske kandidate. Pritisak je i na republikanskim kandidatima kako bi pokazali sljedbenicima ovog pokreta kako su istinski konzervativci. Ankete pokazuju da se većina republikanskih i neovisnih birača protivi predsjednikovom političkom dnevnom redu najvećim dijelom zbog toga jer vjeruju da je to preskupo i da će povećati državni proračunski manjak. Dok demokrati priznaju da će republikanci vjerojatno osvojiti dodatne mandate oni se nadaju da će poboljšane ekonomske prilike u slijedeće dvije godine pomoći izgledima predsjednika Obame na predsjedničkim izborima 2012. godine

XS
SM
MD
LG