Linkovi

Zaključak sudija u predmetu Delimustafić i drugi: Nezakoniti presretnuti razgovori i druge posebne istražne radnje


Kantonalni sud u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu je zaključilo da je postojao zakonski propust kod posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanja, tajnog praćenja i snimanja u predmetu Alija Delimustafić i drugi.

Sudsko vijeće je odlučilo prije dva dana pustiti iz pritvora Delimustafića, Jusu Škrijelja, Lejlu Cerić i Suadu Hadžić jer, kako obrazlažu, ne raspolažu dokazima o postojanju osnovane sumnje da su počinili krivična djela.

Postojanje osnovane sumnje je opći uslov prilikom određivanja ili produženja pritvora osumnjičenima.

U rješenju o puštanju iz pritvora Delimustafića i drugih, a koje je posjedu Glasa Amerike, sudije obrazlažu da nisu u obzir mogli uzeti dokaze pribavljene putem posebnih istražnih radnji.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu najavili su žalbu na ovo rješenje.

Delimustafić, Škrijelj, Cerić i Hadžić uhapšeni su u sklopu akcije „Pravda” prije mjesec dana i do prije dva dana, 9. decembra, boravili su u pritvoru.

Zajedno sa njima, Tužilaštvo je tom akcijom obuhvatilo i druge osobe zbog sumnje u prevare sa desetinama nekretnina u Sarajevu i druga krivična djela, a što oni negiraju.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u rješenju o puštanju iz pritvora navodi da Tužilaštvo osnovanu sumnju prvenstveno zasniva na posebnim istražnim radnjama, odnosno presretnutim razgovorima, tajnom praćenju i snimanju.

Međutim, Sudsko vijeće je prihvatilo tvrdnje branilaca osumnjičenih da su posebne istražne radnje nezakoniti dokazi.

Sudsko vijeće čine: Adisa Zahiragić, predsjedavajuća, te članovi Muhidin Hajdarević i Stupar Braco.

Sudije navode da nije ispoštovana zakonska procedura, a što su branioci prigovarali. Kako su obrazložili, sudija za prethodni postupak nije obavijestio osumnjičene da su protiv njih primjenjene posebne istražne radnje.

Zakon o krivičnom postupku nalaže da policijske agencije moraju sve podatke i predmete dobijene posebnim istražnim radnjama, kao i izvještaj, dostaviti tužiocu.

Tužilac ima obavezu da izvještaj o tome dostavi sudiji prethodni za postupak, a koji potom provjerava da li je postupljeno po njegovoj naredbi.

Sudija za prethodni postupak, nakon okončanja posebnih istražnih radnji, dužan je o tome obavijestiti osumnjičenu osobu, a koja ima pravo zatražiti od suda da ispita zakonitost naredbe.

U rješenju o puštanju iz pritvora Delimustafića i drugih navodi se da sudija za prethodni postupak nije to učinio.

Tako su dokazi prikupljeni putem posebnih istražnih radnji, navodi Sudsko vijeće, postali nezakoniti. Zbog toga, sudije, kako obrazlažu, takve dokaze nisu mogli cijeniti, te su zaključilli da ne postoji opći uslov za produženje pritvora za Delimustafića, Škrijelja, te Cerić i Hadžić, odnosno osnovana sumnja da su počinili krivično djelo.

Dalida Burzić, glavna tužiteljica sarajevskog tužilaštva, kaže za Glas Amerike da će u žalbi biti istaknuti tužilački argumenti na rješenje o puštanju iz pritvora Delimustafića i drugih. Očekuje da će Tužilaštvo rješenje dobiti u toku sutrašnjeg dana.

Kaže da je Tužilaštvo uradilo sve u skladu sa zakonom.

XS
SM
MD
LG