Linkovi

Nepodizanje granice američkog zaduživanja - financijski srčani udar


Sjedinjene države će , kako se čini, poduzeti prvi korak ka podizanju granice zaduženja države tako da se državni računi mogu platiti na vrijeme.

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Barack Obama ohrabren ponudom od strane republikanskih kongresmena, da se na slijedećih 6 nedjelja povisi granica zaduživanja, tako da bi se dosadašnja suma koja 17. oktobra dostiže granicu od 16.7 hiljada milijardi dolara , povećala, te bi Washington novim zaduživanjem bio u stanju isplatiti sve dugove koji tada pristignu.

Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney je rekao da je ova ponuda republikanaca u stvari priznanje da se ne smije dozvoliti da zemlja, kako se kaže, ode u crveno.

"Predsjednik je sretan da su hladnije glave u Kongresu prevladale, da se barem shvata da neplaćanje dugova nije opcija.", kazao je Carney.

Carney je dodao da će se gospodin Obama navjerovatnije složiti s ovim prijedlogom Republikanaca, sve dotle dok je prijedlog bezuvjetan.

Ali drugi financijsko - politički problem Washingtona - deset dana otkako je rad vlade djelomično obustavljen - i dalje je neriješen.
Predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa, republikanac John Boehner , je zatražio od svojih kolega da podrže prijedlog o podizanju visine duga do 22. novembra, ali pod uvjetom da predsjednik Obama sjedne s kongresmenima i razgovara o načinu na koji vlada troši novac koji nema, te kako se to može promijeniti. Tek tada bi se navodno Kongres složio da obustavi blokadu rada vlade.

Boehner je rekao da će predsjedniku ponuditi nekoliko ideja o tome kako obustaviti blokadu vlade tijekom sastanka do kraja dana u Bijeloj Kući, ali nije dao nikakve detalje.

Ako dodje do dogovora o podizanju visine zaduživanja, to bi moglo , moguće je, dati republikancima priliku da pregovaraju s predsjednikom o rezanju troškova vlade.Obama je medjutim pozvao na razgovore o podizanju granice duga i otvaranju vlade bez ikakvih uvjeta.

Ministar financija Jack Lew je rekao pred jednim senatskim odborom da bi bila teška greška da se ne podigne granica zaduživanja. Do slijedećeg četvrtka , kazao je Lew, država će imati samo oko 30 milijardi dolara keša, što nije dovoljno da se računi plate na vrijeme.

Ministar Lew je dodao da se vlada ne bi smjela naći u situaciji da mora birati da li da novac upotrijebi za vlasnike državnih obveznicam za penzije, zdravstveno za starije Amerikance, ili za pomoć vojnim veteranima, ili za biznise koji pružaju usluge vladi.

Medjutim, Lew nije htio reći koliko povećanje granice zaduživanja predsjednik želi, već je samo dodao da je želja da se obezbijedi novac na duže staze.

Debata oko povećanja granice zaduživanja se dogadja usred blokade rada vlade, a sve zbog sukoba predsjednika Obame i republikanskog Kongresa oko toga šta su prioriteti vlade kada je budžet u pitanju , kao i oko predsjednikovog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Senator Max Baucus, demokrata i predsjedavajući senatskog odbora za financijska pitanja , je rekao da je blokada rada vlade velika smetnja, ali da bi neplaćanje državnih računa na vrijeme bio financijski srčani udar.

Republikanac Orrin Hatch je kritizirao gospodina Obamu što neće da pregovara oko pitanja budžetske potrošnje, dok istovremeno traži povećanje granice zaduživanja bez ikakvih uvjeta.

Hatch je podsjetio da je 2006. godine tadašnji senator barack Obama nazvao prijedlog o podizanju visine duga Amerike neuspjelim liderstvom tadašnjeg predsjednika Georga W Busha. Hatch je dodao da je od tada granica zaduživanja povišena 7 puta tijekom mandata predsjednika Obame : sa 11, 3 hiljade milijardi dolara na sadašnjih 16,7 hiljada milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG