Linkovi

Daniel Serwer: Beograd ne može dolaziti u Washington i govoriti da je za cjelovitu BiH, a u isto vrijeme prigrliti Dodika


Daniel Serwer, stručnjak za jugoistočnu Europu pri američkom Institutu za mir
Daniel Serwer, stručnjak za jugoistočnu Europu pri američkom Institutu za mir

"Iskreno se nadam da je ovo posljednji put da su građani BiH birali jednog Hrvata, jednog Srbina i jednog Bošnjaka kao članove Predsjedništva. Jasno je da je to kršenje europske konvencije o ljudskim pravima i apsolutni je uvjet da BiH revidira svoj Ustav i eliminira taj uvjet na svim razinama vladanja," kaže Serwer

U Washingtonu su se sa zanimanjem pratile bosanskohercegovačke izborne aktivnosti, a još veći interes pobuđuju izborni rezultati. Naš sugovornik je Daniel Serwer iz američkog Instituta za mir, jedan od najboljih američkih poznavatelja prilika na jugoistoku Europe.

„Još uvijek nemamo sve rezultate, ali ako je SDP Zlatka Lagumdžije dobro prošao, ako je Harisa Silajdžića pobijedio Bakir Izetbegović, te iako je Milorad Dodik postigao dobre rezultate, izgleda da je učinio manje nego na prethodnim izborima, onda se zemlja mnogo više kreće u pravcu cjelovite Bosne i Hercegovine nego nakon nekih prošlih izbora. Političari koji su pokušali prijeći etničke crte sada su nagrađeni," kaže Serwer.

GA: Izgleda da ste malo veći optimista oko budućnosti Bosne i Hercegovine danas nego što ste bili jučer?

„Malo jesam optimističniji, ali činjenica je da BiH ima mnogo problema, formiranje Vlade sigurno neće ići lako čak i ako SDP bude imao priliku da ponudi drugim strankama suradnju. Riječ je o nacionalnim strankama kojima SDP mora prići, što će biti težak proces formiranja vlade….“ kaže Serwer.

GA: Vi ste godinama govorili da su Haris Silajdžić i Milorad Dodik najveće prepreke napretku u BiH. Što sada?

„Ja sam njih dvojicu smatrao istom vrstom prepreke, jedan je srpski nacionalist, drugi je muslimanski nacionalist i njih su dvojica odlučila staviti vlastite ciljeve u prvi plan ne mareći mnogo za to kako to utječe na stanje u zemlji. Nadam se da će Bakir Izetbegović biti u stanju prići drugim etničkim skupinama, njegova je stranka umjerenija kada je nacionalizam u pitanju. Dodik je vjerojatni novi predsjednik RS-a, ali čini se da nije na ovim izborima bio toliko dominantan kao ranije. Mislim da se to treba promatrati kao znak te se nadam da će i Beograd biti jasan u poruci da Republika Srpska neće imati nikakav referendum i da se neće odvojiti od BiH. Gospodja Clinton treba tu istu poruku poslati kada bude u Sarajevu krajem ovog mjeseca,“ kaže Serwer.

GA: Zanimljivo je da je predsjednik Srbije Boris Tadić bio u izbornoj kampanji s Miloradom Dodikom. Kako gledate na tu situaciju?

„On je doslovno prigrlio Dodika, što nije dobro. Beograd ne može dolaziti u Washington i govoriti da je za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, a u isto vrijeme prigrliti Dodika. To je ono što beogradska vlada čini i gospođa Clinton to treba prekinuti i reći im – mi znamo kakav je Dodik i bolje je da ga toliko ne podržavate… Jako je neumjesno što je predsjednik Tadić uradio tijekom izborne kampanje,“ kaže Serwer.

Daniel Serwer iz američkog Instituta za mir ima i posebnu poruku za stanovnike Bosne i Hercegovine:

„Iskreno se nadam da je ovo posljednji put da su građani BiH birali jednog Hrvata, jednog Srbina i jednog Bošnjaka kao članove Predsjedništva. Jasno je da je to kršenje europske konvencije o ljudskim pravima i apsolutni je uvjet da BiH revidira svoj Ustav i eliminira taj uvjet na svim razinama vladanja. Međunarodna zajednica želi vidjeti da su uključeni nediskriminirajući elementi u ustav Bosne i Hercegovine,“ kaže Serwer.

XS
SM
MD
LG